Tesztelték a repülőkre szánt lézert

Tesztelték a repülőkre szánt lézert

2019. május 9. 22:45, Csütörtök
A rendszer több kilőtt rakétát is megsemmisített, így a komoly próba sikeres volt.

Az amerikai légierő még tavaly jelezte, hogy megkezdik a repülőgépekre szánt lézerfegyver tesztjét, amely idővel elvezethet a forradalmi rendszer hadrendbe állításához és élesben való alkalmazásához. Most egy sikeres kísérletről adtak hírt, amely komoly előrelépést jelent.

A hivatalos közlemény szerint a Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) névre keresztelt platformot az új-mexikói White Sands Missile Range területén próbálták ki, egyelőre még a földön helyezve azt el. A teljes rendszer tehát jelenleg még nem az erre kiszemelt repülőn kapott helyet, viszont rendkívül fontos fejlemény, hogy a teszt során egyszerre több, egyéb járművek és eszközök által kilőtt rakétát is sikerült elhárítani, vagyis a jelek szerint a lézer bevethető lesz, ezzel pedig új fejezetet nyithatnak a légiharc történetében. A cél a föld-levegő, illetve a levegő-levegő rakéták kellő pontosságú elhárítása, ami a most lezajlott teszt eredménye alapján belátható időn belül megvalósulhat.

Az új rendszer három fő komponensből áll. Itt maga a lézer, a célzáshoz használt irányítórendszer, valamint a szükséges energiát biztosító kupola (kapszula) jelenik meg a listán, amely végül szintén az erre kijelölt repülőgépeken helyezkedne el. A fejlesztésért felelős Lockheed Martin és az Air Force Research Laboratory számára most a soron következő feladat a platform miniatürizálása lesz, hiszen a nagy méretek miatt a lézert egyelőre csak a földről vethetik be. Amennyiben ez is sikerül, a következő évtizedben a lézerfegyver megjelenhet a különböző vadászgépeken és bombázókon, miközben készül a hajókra szánt változat is, ugyanezen cég jóvoltából – erről korábban szintén több alkalommal beszámoltunk.

A fejlesztés minden valószínűség szerint nem lesz tökéletes, ennek hatékonyságát ugyanis a kedvezőtlen időjárási viszonyok negatív módon befolyásolhatják – az ezzel kapcsolatos pontos eredményeket azonban csak később ismerjük majd meg.

Listázás a fórumban