Elkerülné a feldarabolást az Apple

Elkerülné a feldarabolást az Apple

2019. május 13. 13:19, Hétfő
A társaság vezetője szeretné, ha az Apple-t nem mosnák össze a többi technológiai és internetes céggel.

Tim Cook, az Apple első embere a CNBC-nek adott interjújában fejtette ki, hogy a technológiai ágazatot folyamatosan úgy állítják be, mintha minden szereplője egy irányba menne és ugyanakkora felelősségük lenne a különböző problémák kialakulásában, holott ez egyáltalán nem így van.

A menedzser hangsúlyozta, hogy frusztrálja az, hogy az informatikai ágazatot ennyire monolitikusan jelenítik meg. A területet alkotó vállalkozások ugyanis valójában nagyon különbözők. Az Apple vezetője a kérdést ahhoz hasonlította, hogy minden éttermet sem lehet egy kalap alá venni. Éppen ezért azok a politikai szabályozások, amelyeknek elvileg minden ágazati szereplőre - egyformán - vonatkozniuk kellene, egyszerűen nem tekinthetők észszerűnek.

Cook egyértelműen az olyan elképzeléseket bírálta, mint amilyeneket például Elizabeth Warren demokrata szenátor, lehetséges elnökjelölt ismertetett és amelyek az emberek életére túl nagy befolyással rendelkező IT-óriások feldaraboltatására vonatkoztak. Igaz, a politikus akkor példaként elsősorban az Amazont, a Facebookot és a Google-t említette, de az Apple esetében kiemelte az operációs rendszerek és az AppStore közötti szoros kapcsolatot is. Akkor az volt az érv, hogy egy vállalat nem ellenőrizheti mind a két dolgot, mert az akadályozza a piaci versenyt. Cook erre úgy reagált most, hogy aligha minősítené bárki is monopolhelyzetben lévő társaságnak az Apple-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások