Kockázat lehet az Amazon arcfelismerő szoftvere

Kockázat lehet az Amazon arcfelismerő szoftvere

2019. május 25. 09:26, Szombat
A részvényesek attól tartanak, hogy a társaság a program miatt később akár kártérítést is fizethet.

Az Amazon részvényesei a héten megtartott közgyűlésen arra szólították fel a menedzsmentet, hogy készíttessen egy független jelentést arról, hogy a Rekognition megsérti-e az adatvédelmi jogokat és ezáltal pénzügyi kockázatot jelent-e a társaság számára. A részvényesek arról is szavazni akarnak, hogy az óriáscég megtiltsa-e a rendszer eladását a rendőrségnek és más állami hatóságoknak.

A kezdeményezésekben az is közrejátszik, hogy április végén ismertté vált, hogy egy tinédzser nagyon nem fogadta jól, hogy az Apple arcfelismerő szoftvere jogtalanul bolti tolvajként azonosította. 18 éves Ousmane Bah ezért úgy döntött, hogy egymilliárd dollár kártérítést követel az óriáscégtől. Az Amazon részvényesei elkerülnék a hasonló eseteket. Jeff Bezos, az Amazon vezetője és a menedzsment tagjai megpróbálták megakadályozni, hogy a téma egyáltalán szóba kerülhessen a közgyűlésen és a részvényesek szavazhassanak arról - ez derült ki az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumból.

Az Amazon által megalkotott Rekognition nevű arcfelismerő rendszernek vannak hiányosságai. Az American Civil Liberties Union (ACLU) megvásárolta a szoftver licencét, majd mind az 535 amerikai kongresszusi képviselő fotóját összehasonlította egy adatbázissal, amely 25 000 bűnöző fényképét tartalmazta. A Rekognition 3 szenátorról és 25 képviselőről állította azt, hogy a portréjukat fellelte a rendőrség által rabosításkor készített fotók között, vagyis bűnözőkként azonosította őket. A programnak problémát jelent a nők és a férfiak megkülönböztetése is. A Rekognition az esetek 19 százalékában a nőket férfinek tartotta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban