Az emberek konkurense lehet a málnaszedő robot

Az emberek konkurense lehet a málnaszedő robot

2019. május 31. 15:52, Péntek
Csak éppen most sincs ember, aki leszedné a termést. A megoldást a jövőben akár más gyümölcsöknél is lehet majd alkalmazni.

A Plymouthi Egyetem kutatói egy olyan robotot alkottak meg, amely a jövőben képes lesz az embereknél sokkal gyorsabban leszüretelni a málnát. Miközben a mezőgazdaságban nyolc órás műszakban dolgozók átlagosan 15 000 bogyót szednek le, addig az új gép egyetlen nap alatt 25 000 darabot. A berendezés üzemeltetése is olcsóbb, ráadásul naponta akár 20 órát is dolgozhat, mert nem fárad el. Nagy-Britanniában a termelők egy kilogramm málnáért 1-2 fontot fizetnek, a robot viszont sokkal kisebb összegért kibérelhető.

Az 1,80 méter magas gép kerekeken mozog, s egy szenzorok és 3D-kamerák által vezérelt karral látták el, hogy megtalálja a málnákat és megvizsgálja, hogy azok mennyire érettek. Az utóbbi megállapításában a gépi tanulás segít, amely felismeri az egyes gyümölcsök érettségi fokát. Teljes teljesítmény mellett a berendezésnek 10 másodpercre van szüksége egy málna leszüreteléséhez, ezután tálcába helyezi azt és érettség szerint szétválogatja a gyümölcsöket. Ezt követi végül az áruházakba való kiszállítás. A végleges változatnak ugyanakkor négy karja lesz, így még több málna leszedésére lesz képes.


A The Guardian értesülései alapján a rendszert jelenleg is tesztelik a szigetországban és komoly jövő előtt állhat, mert Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése miatt (Brexit) számos kelet-európai, különösen lengyel, román és bolgár munkás hagyta el az államot. Emiatt nőtt az agrárszektorban kifizetett minimálbér és az az összeg immár a termelők költségeinek a felét teszi ki. A kialakult helyzet különösen a bogyós gyümölcsöket és az almát termesztők életét keseríti meg. Nem véletlen, hogy közülük már sokan érdeklődtek a robot iránt.

Nicholas Marston, a Brit Nyári Gyümölcs Terméktanács elnöke szerint a gyümölcstermesztők munkáját tavaly nyáron 15-30 százalékkal kevesebb idénymunkás segítette. Az új brit kormány által támogatott kétéves kísérleti program keretében 2500 gyümölcsválogató érkezik Ukrajnából és Moldovából, de ez nem lesz elegendő a hiányosságok leküzdéséhez, a brit alma- és gyümölcstermesztőknek ugyanis évente 70 000 idénymunkásra lenne szükségük. A bogyós gyümölcsök szüreteléséhez önmagában 29 000 idénymunkás kellene, de a tanács becslése alapján 2020-ra további 2 000 segítőre lesz szükség, mert az emberek több bogyós gyümölcsöt fogyasztanak. A Brit Gazdálkodók Szövetsége idén több mint 6000 betöltetlen álláshelyet regisztrált a gazdaságokban.

A szakemberek egyébként azért alkották meg a málnaszedő gépet, mert a gyümölcs nehezen szüretelhető le, könnyen megsérülhet. De a távlati tervek között szerepel, hogy a berendezés más gyümölcsök leszedésére is alkalmas lesz. A robotot az egyetem kutatói a Hall Hunter nevű cég munkatársaival közösen fejlesztették ki 700 000 fontból. A Hall Hunter Nagy-Britannia egyik fő gyümölcstermelője, s a Tesco, a Marks & Spencer és a Waitrose áruházak beszállítója, így a tesztekre is a vállalat egyik Chichester melletti farmján került sor.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások