Támogatná a digitális adót a Facebook

Támogatná a digitális adót a Facebook

2019. június 26. 13:52, Szerda
Érdekes véleményt fogalmazott meg a konszern kommunikációs vezetője.

Sir Nick Clegg korábban Nagy-Britannia miniszterelnök-helyettese volt, tavaly október óta pedig - a globális kommunikációs részleg vezetőjeként - krízishelyzeteket menedzsel a Facebook számára. A menedzser áprilisban azt nyilatkozta, hogy a Facebook egyedül nem bírja a küzdelmet és ha a törvényalkotók és a politikusok nem készek többet tenni annál, minthogy őket szidják, az azt jelenti, hogy a problémákat nem tudják megoldani. Már akkor felhívta arra a figyelmet, hogy nem nekik kellene szabályokat hozniuk, hanem csupán követniük kellene az Európai Unió által hozott ágazati törvényeket - ha lennének ilyenek.

Sir Nick Clegg most a BBC-nek megerősítette, hogy nem a magáncégek feladata a különböző szabályozások kidolgozása. Az ezzel kapcsolatos teendőket a demokratikus világban a választott politikusoknak kell elvégezniük, s mind az adatvédelem, mind a választási kampányok esetében sürgősen új szabályozásokat kellene kidolgozni és bevezetni. A volt brit miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy orosz beavatkozás történt volna 2016 júniusában a Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásáról (Brexit) rendezett népszavazásba. Ezt a rendelkezésre álló adatok belső kiértékelése alapján állapították meg.


A Facebook kommunikációs vezetője hozzátette, hogy minden technológia felhasználható jó és rossz célokra, s ők soha nem fogják tudni teljes mértékben megakadályozni, hogy rossz emberek valóban borzasztó dolgokat mondjanak egymásnak. Ráadásul az rendkívül kényes dolog, hogy hol húzzák meg a határokat. A menedzser ezután kifejtette, hogy támogatja egy olyan digitális adó bevezetését, amely bezárja a nemzetközi társaságok esetében az adózási kiskapukat. Ezzel párhuzamosan viszont mind az Európai Unióban, mind a világ más részein korszerűsíteni kell az adójogszabályokat, mert a világgazdaság teljesen átalakult. Ezért is támogatják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) törekvéseit egy globális digitális adózási csomag kidolgozására.

Sir Nick Clegg végül kitért egy új testület létrehozására. A grémiumnak 40 tagja lesz a világ minden tájáról. A tagok között lesznek tudósok és újságírók is, s minden olyan kérdést meg fognak vitatni, amely a Facebook-használók részéről felmerül. A döntések kötelező érvényűek lesznek a közösségi platform számára. A tagokat három évre választják majd és függetlenek lesznek a Facebooktól.

Cory Doctorow kanadai sci-fi-író, újságíró és a Boing-Boing blog társüzemeltetője május végén azt mondta, hogy ha az olyan oldalakat, mint a Facebook csak szigorúbban szabályoznák, akkor azzal csak ezeknek a vállalatoknak tennének jót. Nem véletlenül kérte Mark Zuckerberg nemrég a szigorúbb szabályozást, mert pontosan tudja, hogy ők ennek a költségvonzatait megengedhetik maguknak, míg a kis startupok nem, továbbá ügyes lobbitevékenységgel befolyásolni lehet, hogy meddig terjedjen ki a szabályozás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások