Visszatérnek a kapcsolókhoz az amerikai hadihajókon

Visszatérnek a kapcsolókhoz az amerikai hadihajókon

2019. augusztus 13. 09:19, Kedd
Az amerikai haditengerészet kénytelen volt búcsút inteni az elmúlt években felszerelt érintőképernyőknek.

Az amerikai hadihajókat az elmúlt esztendőkben többek között érintőkijelzők felszerelésével korszerűsítették, azonban az intézkedés nem hozta meg a várt innovációt, ezért az USNI News értesülései alapján az illetékesek most úgy döntöttek, hogy két éven belül az összes készüléket leszerelik, s visszatérnek a korábban használt kapcsolókhoz.

Az előzetesen elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az amerikai haditengerészet egyik legsúlyosabb balesete is arra vezethető vissza, hogy számos rombolón érintőképernyőkkel váltották ki a hagyományos kapcsolókat. 2017 augusztusában a DDG-56 John S. McCain rombolón utasítási hibák sorozata következett be, amelyek miatt a hadihajó összeütközött egy civil hajóval és a legénység tíz tagja életét veszítette. Később számos hasonló esetre került sor, igaz, azok egyike sem járt komoly veszteségekkel és kárral.


Az amerikai haditengerészet eleinte arra gyanakodott, hogy az érintett hadihajók rendszereit egy személy vagy csoport feltörte, de a tüzetesebb vizsgálatok kiderítették, hogy egy sokkal egyszerűbb ok állt az esetek hátterében: az érintőkijelzők egyszerűen bonyolultabbá tették a járművek vezérlését és ezáltal jelentős mértékben növelték a hibák számát.

A döntéshozók kikérték a hajók legénységének a véleményét is, a matrózok és a tisztek pedig egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy inkább a régi klasszikus kapcsolókat akarják újra alkalmazni. Már csak azért is, mert azokat akár a hektikus szituációkban és a nehéz körülmények között is szinte vakon tudják használni. Ezt követően született meg az a döntés, hogy inkább lecserélik az érintőképernyőket.

Listázás a fórumban