Aki bújt - Azok a fránya anyósék!

Aki bújt - Azok a fránya anyósék!

2019. augusztus 24. 09:14, Szombat
Az év meglepetés sikere lehet az Aki bújt, mely egy nagyon egyszerű alaptörténetet spékel meg remek karakterekkel, kiváló hangulattal és jól időzített poénokkal.

Hogy tetszett az Aki bújt?
Tetszett, jó film volt
Közepes lett
Nem tetszett
Nem láttam
Ugye mindenki került már abba a helyzetbe, mikor szerelmes lesz egy fiúba/lányba, de közben a családját is el kell fogadnia? Adott egy bizonyos határ, amit meghúz az ember, hogy meddig enged, mennyit ad fel magából, hogy a szerelmével lehessen és bizonyos mértékben "megfeleljen az elvárásoknak". Grace is hasonló helyzetbe került. Beleszeretett a kőgazdag Le Domas család tagjába, akivel össze is házasodnak, majd a családi tradíciónak megfelelően egy játékba kezdenek éjfélkor. A Bújócska egyszerűnek tűnik, ám amint Grace előtt letisztulnak a szabályo, rádöbben, hogy valójában az életéért küzd.

Az alapötlet remek, bár nem jelent nagy újdonságot, hiszen számos horror alapja volt már az "egyedül bujkál a hős egy őrültekkel teli házban" sztori. Legutóbb éppen a Vaksötét okozott kellemes meglepetést a témában, és szerencsére az Aki bújt is a jobb próbálkozások közé tartozik. Ahogy Grace kezdi felfedezni, miről is szól itt a dolog, úgy vált át a film egyre keményebb horrorba, majd szinte egyetlen húzással lesz belőle egy thriller-komédia. Ez a váltás pedig nagyon jól áll a filmnek, hiszen így valóban kiemelkedik a tömegből.Ehhez persze kell egy ötletes és csavaros forgatókönyv, ami szerencsére több meglepetéssel is szolgál. És persze ott vannak a színészek, akik közül a főszereplő Samara Weaving kellően szimpatikus ahhoz, hogy izguljunk érte és drukkoljunk neki (és kiköpött Margot Robbie). A karaktere is jól van felépítve és a színésznő jól hozza a családnak megfelelni vágyó ártatlan kislányból a túlélésért küzdő amazon vonalat. Mellette két mellékszereplő, Adam Brody és Andie MacDowell brillírozik még. Előbbi az alkoholista idősebb testvér, akinek cseppet sem fűlik a foga a dologhoz, utóbbi pedig egyszerűen még mindig jól mutat a vásznon.

A rendezés korrekt, nincs baj a beállításokkal és bár az egész film éjszaka játszódik, mellőzték a koromsötét beállításokat - ez pedig mindenképpen pozitívum. A humor szintén nagyon ütős, jókor időzített beszólások vagy káromkodások oldják a vadászat hangulatát. Utóbbiból lehetne kevesebb is, de ez legyen a legnagyobb baj a filmmel. Mert bár az Aki bújt nem váltja meg a világot, de tipikusan a "fun" filmek kategóriáját erősíti. Azaz csak beülünk a terembe és másfél órán keresztül szórakoztat minket az, amit a vásznon látunk. És közben elgondolkodunk, hogy valóban kell nekünk az az esküvő?

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Aki bújt (Ready or Not)
szinkronizált, amerikai misztikus thriller, horror, 95 perc, 2019
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Producer: Bradley J. Fischer, William Sherak, James Vanderbilt, Tripp Vinson
Operatőr: Brett Jutkiewicz
Vágó: Terel Gibson
Forgatókönyvíró: Guy Busick, Ryan Murphy

Samara Weaving (Grace)
Andie MacDowell (Becky Le Domas)
Mark O'Brien (Alex Le Domas)
Adam Brody (Daniel Le Domas)
Henry Czerny (Tony Le Domas)
Nicky Guadagni (Helene Le Domas)
Melanie Scrofano (Emilie Le Domas)
Kristian Bruun (Fitch Bradley)
Elyse Levesque (Charity Le Domas)


Listázás a fórumban