Összeállt a James Webb-teleszkóp

Összeállt a James Webb-teleszkóp

2019. szeptember 4. 08:24, Szerda
A két fő modul összekapcsolása után jönnek a fontos tesztek, majd pedig a start.

A NASA kapcsán több alkalommal írtunk arról, hogy a soron következő nagy lépés a James Webb útnak indítása lesz, ez azonban a többszöri csúszás miatt eddig nem valósult meg. A tervek szerint nagyjából 2 év múlva jön el a start, most azonban végre összeállt az értékes és rendkívül fontos eszköz, így jöhetnek az utolsó tesztek.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy az űrteleszkóp két fő részét, a tudományos modult, valamint a nemes egyszerűséggel busznak is nevezett, a fenti modult az űrben hordozni hivatott elemet augusztus utolsó hetében állították össze a Northrop Grumman mérnökei az erre kijelölt dél-kaliforniai telephelyen. Összesen 6 nagyobb mechanikai kapcsolódást kellett összeilleszteni, illetve ezt követően megvizsgálni, ezt azonban tucatnyi, elektronikai összeköttetést biztosító kábel egészíti ki, amelyek a jövőben értékes adatokat továbbítanak majd a két modul között. Legalább ilyen fontos azonban a fő műszereket hidegen, -223 Celsius-fokos hőmérsékleten tartó, azokat a Nap sugárzásától védő nappajzs tesztelése, itt ugyanis korábban több gyűrődést észleltek, míg a kihajtásért felelős egység a jelek szerint túl gyorsan veszít eredeti hatékonyságából.

A teljes projekt több mint 10 milliárd dollárt emészt majd fel a rajt pillanatáig, a korábbi összeget csak a legutóbbi halasztás 1 milliárddal tolta feljebb. A költségek legnagyobb részét a NASA állja az általuk biztosított 9,7 milliárd dollárral, a rajtra azonban egy európai fejlesztésű Ariane-5 rakéta segítségével kerül majd sor, a tervek szerint 2021 márciusában, Francia Guyana területén. Addig (a mostani összeszerelést követően) további elektronikai, vibrációs, valamint akusztikus teszteket végeznek majd el, hogy meggyőződjenek a megfelelő állapotról, majd pedig összecsomagolják az űrteleszkópot, hogy ezzel felkészítsék azt a meglehetősen rázós rajtra – attól függően, hogy az egyes elemeket miként számoljuk össze, a James Webb összesen több mint 300 lépésben csomagolja majd ki magát az űrben.

Az eddigi csúszások egy részét az esetet vizsgáló független bizottság a cég által elkövetett hibákkal indokolta, ezt a Northrop Grumman nyilván nem szeretné újabb malőrrel tetézni – a fejleményekről mindenképpen beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások