Európai digitális szuverenitást szeretne a Huawei

Európai digitális szuverenitást szeretne a Huawei

2019. szeptember 3. 22:07, Kedd
A kínai konszern vezetője egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet.

A Huawei-t jelenleg rotációban vezető 52 éves Eric Xu a Nankingi Műszaki Főiskolán szerzett doktori címet és 1993 óta a dolgozik a társaságnál. Ez élete első munkahelye. "Nem igazán félek a Huawei elleni amerikai blokádtól, mert mindig is tudtuk, hogy előbb vagy utóbb lesz konfliktus az Amerikai Egyesült Államokkal. Felkészültünk. Az USA feketelistára tett bennünket és meg akarják tiltani a tengerentúli partnereinknek, hogy együtt dolgozzunk. Ez nem tisztességes dolog, de kibírjuk."

"Azt senki sem tudja, hogy ez a helyzet meddig tarthat. Nem kapaszkodhatunk abba az illúzióba, hogy a konfliktus a következő hetekben vagy hónapokban véget érhet, mert ezzel a társaság túlélését tennénk kockára. Meg kell békülnünk azzal a ténnyel, hogy sokáig együtt kell majd élnünk ezzel a szituációval. De nem csupán túlélnünk kell, hanem tovább is kell fejlődnünk. Elég erősek vagyunk. Amennyiben másképp lenne, már rég csődbe mentünk volna. Nem vagyunk az amerikai beszállítókra utalva, a gyártás során teljes mértékben ki tudjuk küszöbölni az amerikai alkatrészek használatát. Ehelyett a világ más részeiről származó gyártók megoldásait alkalmazzuk."

"A Huawei vállalati kultúrájához tartozik, hogy mindig ambíciózus célokat tűzünk ki magunk elé és optimizmussal tekintünk a jövőbe. Az amerikai blokádnak vannak előnyei is, például kevesebbet kell költenünk reklámra azért, hogy a potenciális vásárlók megismerjék a nevünket. Ezzel párhuzamosan viszont számos kormánynál feketelistán vagyunk. Ez a fajta figyelem pedig természetesen egyáltalán nem jó" - jelentette ki a menedzser.

Eric Xu hozzátette, hogy az az előnyük például a Samsunggal szemben, hogy sikeresen kiépítették a saját ökorendszerüket. Most már csak annyi a dolguk, hogy külföldre is kiterjesszék azt. Úgy vélte, hogy Európának szintén ezt kellene tennie. Amennyiben lenne ugyanis egy európai ökorendszer az okoseszközökhöz, akkor azt a Huawei is használná és egyúttal nyitott lehetne az amerikai alkalmazások számára is. Ennek az ökorendszernek az Android és a Harmony is része lehetne, s ezzel megoldódna az európai digitális szuverenitás problémája. Néhány - meg nem nevezett - európai vállalkozással már egyeztettek is, s hosszú távú céljuk, hogy ebbe a programba befektessenek.

"A 3G bevezetésekor külön szabvány volt az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és Kínában. Ez hátráltatta a technika bevezetését, ezt a jövőben el kellene elkerülni. Egy 5G-hálózat kiépítése után a felelősség az üzemeltetőké. Miként az autóknál is, a gyártó elkészíti a gépkocsit, de utána a vezetőé a felelősség és figyelembe kell még venni az utak állapotát, a környezeti viszonyokat és a forgalmat. Az Ericsson és a Nokia Kínában háromszor annyit 4G-állomást épített ki, mint amennyit mi Európában. S történt valami? Úgy gondolom, hogy ezt a dolgot úgy kellene kezelni, hogy mindenkinek tisztesség körülményeket kellene biztosítani és a versenyképes termékek jelenthetik a kulcsot a sikerhez" - hangsúlyozta végül a Huawei jelenlegi vezetője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások