Még nincs döntés a Libra valuta­kosaráról

Még nincs döntés a Libra valuta­kosaráról

2019. szeptember 27. 12:50, Péntek
A Facebook kriptovalutájával kapcsolatban bizonyos részletek még tisztázásra várnak.

A SPIEGEL azt írta a a Facebook egyik munkatársa által egy német parlamenti képviselőnek küldött levélre hivatkozva, hogy már döntöttek a Libra úgynevezett valutakosaráról, amelyben az látható, hogy a fizetőeszköz árfolyama melyik valuták árfolyamához kötődik. A kiszivárgott információk alapján a Libra 50 százalékban az amerikai dollár, 18 százalékban az euró, 14 százalékban a jen, 11 százalékban az angol font és 7 százalékban a szingapúri dollár árfolyamához fog kötődni, a jüanéhoz viszont egyáltalán nem.

Bertrand Perez, a digitális pénz kiadásáért felelős Libra Association vezetője cáfolta, hogy a valutakosárról már döntés született volna és hozzátette, hogy még egyáltalán nem határoztak a konkrét arányokról. Azokról ráadásul nem is a Facebook dönt, hanem a Libra szövetség tanácsa. Az üzletember azt viszont megerősítette, hogy a jüan valóban nem lesz része a valutakosárnak.

Perez hangsúlyozta, hogy a szervezet nem akar nyereséget termelni. A felhasználók pénzét a meglévő valutákba és kisebb részben rövid lejáratú kötvényekbe fogják befektetni. Az esetleges kamatokból fedeznék a szövetség költségeit és a fennmaradó összeget a különböző projektekbe invesztálnák.

A Libra Association első embere közölte, hogy az elképzelések alapján a Libra sokkal olcsóbbá és gyorsabbá teheti például a vendégmunkások utalásait. Ez hatalmas összeg, évente közel 600 milliárd dollárt tesz ki. Kifejtette, hogy megérti a bankfelügyeleti szakemberek és a kormányok aggodalmait, ezért is akarnak mindent elkövetni azért, hogy a Libra ne legyen magántulajdonban lévő kriptovaluta és nemrég ezért keresték meg a svájci pénzügyi felügyeletet (FINMA), hogy kérvényezzék a fizetési rendszer üzemeltetéséhez szükséges licenc kiadását. Perez leszögezte, hogy a Libra az állami pénzpolitikát tükrözi vissza, annak pontos lenyomata.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások