Hamis termék­értékeléseket törölt az Amazon

Hamis termék­értékeléseket törölt az Amazon

2019. október 15. 18:04, Kedd
A kereskedelmi óriáscég összesen 13 millió valótlan véleményt távolított el a rendszeréből.

Amióta a különböző készülékek értékelései egyre fontosabbak, sőt, döntőek, különösen az internetes vásárlások szempontjából, azóta jelentős mértékben megnőtt a hamisított vélemények száma. Az Amazon csak tavaly 400 millió dollárt fordított arra, hogy megóvja az ügyfeleit e visszaélésektől, a csalásoktól és más bűncselekményektől. A társaság szóvivője kijelentette, hogy több mint olyan 13 millió kísérletet akadályoztak meg, amelyek célja a hamis termékértékelés leadása volt. Több mint ötmillió elkövető ellen kezdeményeztek szankciókat, ők mindannyian megpróbálták a véleményeket manipulálni.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy az Európai Unió nemrég elfogadta a New Deal for Consumers nevű irányelvet, amely számos szabályt foglal magában és amely rövid időn belül hatályba lép. Az irányelv értelmében a cégeknek a jövőben hozzáférhetővé kell tenniük a felhasználói értékeléseket, közölni, hogy miként ellenőrzik azokat és hogy valóban az internetezőktől származnak-e. Továbbá nem állíthatják, hogy valódi véleményekről van szó, ha ezt előtte nem ellenőrizték. Stefan Zimmermann, a német igazságügyi és fogyasztóvédelmi minisztérium szóvivője kiemelte, hogy a vállalatoknak tilos hamis értékeléseket leadniuk vagy ezzel másokat megbízniuk.

Februárban az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) az első alkalommal szabott ki büntetést hamis termékértékelések miatt. A törvénysértő megoldásokat a Cure Encapsulations, Inc. alkalmazta az Amazonon. A vállalat egy szolgáltatót bízott meg azzal, hogy egy diétás pirula esetében helyezzen el pozitív véleményeket és ezáltal átlagosan legalább 4,3 csillagosnak állítsa be a terméket. A Cure Encapsulations, Inc. a pirulával és annak súlycsökkentő hatásával kapcsolatos félrevezető állításokat véleményekben is terjesztette, hogy így növelje az eladási számokat. Az FTC 12,8 millió dollárra büntette a céget, de annak az összeget csak akkor kell kifizetnie, ha nem tesz eleget az adózási kötelezettségeinek. Amennyiben azokat teljesíti, akkor a büntetés automatikusan 50 000 dollárra csökken.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban