Jöhet az európai adatfelhő

Jöhet az európai adatfelhő

2019. november 4. 14:02, Hétfő
Az új infrastruktúra nagyobb biztonságot kínálhat a cégek számára.

A Gaia X nevű európai felhőkörnyezet Peter Altmaier német gazdasági miniszter ötlete. A politikus a megoldást a Dortmundban rendezett digitális csúcstalálkozón mutatta be és a célja egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai rendszer létrehozása. Az elképzelések alapján számos kisebb és nagyobb vállalat szerverkapacitásait kötnék össze egymással azért, hogy az adatokat biztonságosan és felelősségteljesen lehessen megőrizni, hozzáférhetővé tenni és megosztani.

Napjainkban - elsősorban az adatvédelem szempontjából - komoly problémát jelent, hogy az európai vállalkozások adatai amerikai vagy kínai szervereken találhatók meg. A 34 oldalas dokumentum szerint a német gazdasági minisztériummal közösen számos konszern (Bosch, SAP, Deutsche Telekom, Deutsche Bank, Siemens, DE-CIX, Festo, Atos, Arago) dolgozta ki a koncepciót, amelyet több társaság és tudományos intézet is támogat.

Altmaier azt nyilatkozta, hogy a Gaia X rendszert 2020 első felében hozzák létre, az első alkalmazására pedig a jövő év végén kerül majd sor. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés.

Egyébként már 2015 májusában felmerültegy európai felhőkörnyezet kialakítása, válaszul a Google, az Amazon, a Microsoft és a többi IT-óriás által jelentett kihívásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások