Mégis fejleszt kiterjesztett valóság eszközöket az Apple

Mégis fejleszt kiterjesztett valóság eszközöket az Apple

2019. november 18. 09:17, Hétfő
Lassan testet öltenek a társaság elképzelései.

A MacRumors számolt be arról a belső prezentációról, amelyet még októberben mutattak be az Apple munkatársainak. Az eseményre az Apple Campusán lévő Steve Jobs színházban került sor. A terveket Mike Rockwell ismertette, a szakember nemrég vette át a gyártó kiterjesztett és virtuális valóság részlegének a vezetését. A bemutatón kiderültek az első részletek az óriáscég új kiterjesztett valóság szemüvegéről, amely 3D-szkennelési funkcióval fog rendelkezni és várhatóan 2022-ben jelenhet meg a piacon - erősítette meg a The Information.

Az eszköz képes lesz a jelenlegi megoldásoknál pontosabban felismerni az embereket, a különböző felületeket és az objektumok méreteit. A nagy felbontású kamerák és kijelzők lehetővé teszik majd a szövegek elolvasását, valamint más emberek felismerését akkor is, ha a virtuális objektumok előtt vagy mögött fognak állni. A készüléket N301 belső kódnéven fejlesztik. 2023-ban érkezhet egy vékonyabb kiterjesztett valóság szemüveg, amelynek belső kódneve N421 és leginkább egy vastag keretes napszemüvegre fog hasonlítani. A keret tartalmazza majd az akkumulátort és a processzort. A 2022-ben érkező termék külsőre az Oculus Quest nevű virtuális valóság szemüvegre hasonlít majd, de annál vékonyabb lesz. Az Apple komoly figyelmet fordít arra, hogy az eszköz könnyű anyagokból készüljön és hosszú ideig is kényelmesen viselhető legyen.

A Bloomberg arról tudósított, hogy 2020 első felében egy új iPad Pro modell lesz az első kiterjesztett valóság funkciókkal ellátott készülék az Apple kínálatában. Az új táblagépet kettős kamerával és kiegészítő 3D-szenzorral látják el, az utóbbit már évek óta fejleszti a társaság. Bennfentesek elárulták, hogy a 3D-szenzor a Face ID érzékelőjének új funkciókkal kibővített változata lesz, ezután az új iPhone modellt is ellátják a technológiával. A kiterjesztett valóság projekteken 1000 játék-, iPhone hardver-, illetve szoftverfejlesztő, valamint gyártási szakember dolgozik. A csapatban vannak még a NASA egykori mérnökei, játékkészítők és grafikai szakértők is.

Július közepén vált ismertté, hogy az Apple leállította a kiterjesztett valóság szemüvege fejlesztését, de egy héttel később elérhető lett egy szabadalmi dokumentum, amelyet az Apple az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) nyújtott be, s amelyben az olvasható, hogy a vállalat egy olyan kevert valóság szemüvegen dolgozhat, amely képes érzékelni nem csupán a pozícióját és a környezetét, hanem a viselője arckifejezéseit, szemmozdulatait és gesztusait is. Érdekesség, hogy a kiegészítővel kapcsolatban először 2020-as, majd 2021-es megjelenésről szóltak a hírek. Tavaly augusztusban pedig Ming-Chi Kuo elemző azt prognosztizálta, hogy az Apple 2020-ban fogja bemutatni a kiterjesztett valóság szemüvegét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások