A Parkinson-kór tüneteit is felismeri majd az Apple Watch

A Parkinson-kór tüneteit is felismeri majd az Apple Watch

2019. december 9. 08:18, Hétfő
A kaliforniai konszern új egészségügyi funkciókkal akarja kiegészíteni az okosóráját.

Az Apple által benyújtott szabadalmi dokumentum szerint a mozgásérzékelőknek köszönhetően a viselhető termékek képesek lehetnek felismerni a Parkinson-kór jellemző tüneteit, például az izomremegéseket és a mozgási rendellenességeket (diszkinézia). A Parkinson-kór kezelése jelenleg az egyes tünetek felfedezésén alapul, történjen az a beteg vagy az orvos által. Az óriáscég a szabadalmi leírásban viszont azt taglalta, hogy ezek az észlelések nem mindig pontosak.

Ezen segíthetnek a viselhető termékek, amelyek képesek a mozgási rendellenességek folyamatos észlelésére és dokumentálására. Az így megszerzett adatoknak köszönhetően az orvosok pontosabban határozhatják meg a gyógyszeradagolást és elektronikusan feljegyezhetik a tüneteket, valamint a betegség lefolyását. Az elemzésekbe más jellemzők (aktivitás, gyakorlatok, alvási szokások) is bevonhatók, s az emberek képessé válhatnak arra, hogy a tipikus tünetmintákat követve tervezzék meg a tevékenységeiket és ezáltal gyakorlatilag a teljes életüket.

Az egyelőre kérdéses, hogy az Apple az új funkciókat a jövőben integrálja-e majd például a watchOS operációs rendszerbe vagy sem. Augusztusban az vált ismertté, hogy az Apple Watch felismerheti az időskori elbutulást (demenciát) is. A kaliforniai társaság, az Evidation Health, Inc. és az Eli Lilly and Company egyelőre azt vizsgálják, hogy ilyen célokra is alkalmas lehet-e az okosóra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások