Száműzné a külföldi hardvereket és szoftvereket Kína

Száműzné a külföldi hardvereket és szoftvereket Kína

2019. december 10. 08:31, Kedd
A helyi hivataloknak három éven belül kell megvalósítaniuk az új rendeletben leírtakat.

A Financial Times számolt be arról, hogy Kínában hatályba lépett egy új szabályozás, amelynek értelmében a helyi kormányhivatalok és intézetek az IT-rendszerükből három esztendőn belül kötelesek eltávolítani az összes külföldi hardvert, számítógép-technológiát és szoftvert. A helyi kommunista párt központi bizottságának főirodája által elrendelt intézkedés célja egyrészt az Amerikai Egyesült Államoknak való visszavágás, másrészt a hazai gazdaság erősítése. A Financial Times a China Securities értékpapírházra, két helyi kiberbiztonsági cégre és az Eurasia nevű nemzetközi műhelyre hivatkozva jelentette meg az információt.

Az előírások között szerepel az is, hogy a kormányhivatalok és intézetek kötelesek jövőre már 30 százalékban hazai IT-termékekre építeni. 2021-ben ennek az aránynak 50, míg 2022-ben 100 százaléknak kell lennie. A már hónapokkal ezelőtt kiadott bizalmas direktíva az ütemterv miatt a 3-5-2 kódnevet kapta. A gazdasági újság rámutatott, hogy a 3-5-2 része egy szélesebb kampánynak, amelynek keretében azt akarják elérni, hogy a kínai kormányhivatalok és intézetek a kritikus infrastruktúrák esetében "biztonságos és ellenőrizhető" technológiákat használjanak, ahogy egyébként azt a helyi kiberbiztonsági törvény is előírja.

Az egyelőre erősen kérdéses, hogy a direktíva a gyakorlatban és technológiailag megvalósítható-e. A szakértők úgy vélték, hogy nehéz minden külföldi szoftvert kínaira leváltani, különösen azért, mert a Microsoft és az Apple operációs rendszerei meglehetősen elterjedtek az ázsiai államban, ráadásul számos helyi szoftver azokon fut. Továbbá a kínai gyártók, például a Lenovo számítógépeibe is amerikai chipek vagy dél-koreai merevlemezek kerülnek. Ugyanakkor az operációs rendszerek területén elérhető a Huawei Harmony OS nevű megoldása, illetve a Linux-disztribúciók közül a Deepin és a Kylin.

Listázás a fórumban