Lassan teljes lesz a Google Föld

Lassan teljes lesz a Google Föld

2019. december 16. 23:21, Hétfő
A webes konszern időt, pénzt és energiát sem kímélt az egyedi adatbázis felépítésére.

Thomas Escobar, a Google Térképekért felelős termékmenedzsere blogbejegyzésében jelentette be, hogy az adataik alapján a Google Föld szolgáltatásban a globális lakosság 98 százalékának élettere (több mint 36 millió négyzetmérföld, vagyis 93,2 millió négyzetkilométer) van már dokumentálva különböző, általában nagy felbontású műholdas felvételek segítségével. A képeket a társaság nem maga készítette, hanem megvásárolta harmadik féltől. A Google adatai alapján az ajánlatot havonta egymilliárdan használják.

A Google Utcakép ajánlatában 12 év alatt több mint 10 millió mérföld (vagyis 16 millió kilométer) útról készítettek felvételeket. Ez a távolság a Föld kerületének körülbelül 400-szorosának felel meg. A fotókat az óriáscég autói rögzítették, mindegyik gépkocsi kilenc kamerával, saját képfeldolgozó központtal és LiDAR-szenzorokkal volt felszerelve - az utóbbiak a pontos távolságmérést szolgálták. A járművek a világ különböző pontjait keresték fel, köztük voltak a Death Valley (a Las Vegas mellett található Halál völgye) és Nepál hófödte csúcsai.


Fontos eszköz volt a Street View trekker, amely egy hátizsák formájú berendezés kiegészítve egy fényképezőgép-rendszerrel. Így olyan helyszíneken is felvételek készíthetők, amelyek nem közelíthetők meg például járművekkel, csak gyalogosan. A készülék 15 kamerával van felszerelve és azok együttesen rögzítik a 360 fokos panorámaképet. A berendezés súlya 20 kilogramm, míg az üzemideje legfeljebb 8 óra.

Escobar rámutatott, hogy csak az idén a Google Térképek közösség segített lefényképezni közel hétmillió épületet Bermudán, Libanonban, Mianmarban, Örményországban, Tongán, Zanzibárban és Zimbabwében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások