Oldalt választott az Oracle kontra Google vitában Donald Trump?

Oldalt választott az Oracle kontra Google vitában Donald Trump?

2020. február 24. 22:49, Hétfő
Az amerikai elnök neve egy újabb ügy esetében merült fel.

Tavaly novemberben az Amazon megtámadta a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű pályázati program végeredményét. A Jeff Bezos által alapított és vezetett társaság szerint a JEDI pályázat nem zajlott tisztességes módon és felmerült az ügyben a politikai befolyás vádja is. 2019 decemberében az óriáscég már azzal vádolta meg a Pentagont, hogy a végeredmény Donald Trump nyomására alakult ki, a politikus ugyanis a döntéssel Jeff Bezosnak akart ártani. Az Amazon azt a kérdést tette fel, hogy megengedhető-e, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke a védelmi minisztérium költségvetését a saját személyes és politikai céljaira használja fel. Amennyiben a vádak beigazolódnának, akkor az azt jelentené, hogy Donald Trump hivatali visszaélést követett el.

Most egy másik ügyben történtek érdekes fejlemények és meglepő módon ehhez is kapcsolódik az amerikai elnök. Az Oracle és a Google évek óta a bíróság előtt küzd azért, hogy megszerezze a Java kódját, amelyet a keresőcég az Androidban alkalmaz. A tét óriási, az Oracle több mint 8 milliárd dollárt követel a vállalattól azt állítva, hogy az jogtalanul használta fel a Java kódját az androidos alkalmazások fejlesztése során, míg a Google azzal érvel, hogy a kód licencei szabadon felhasználhatók. Legutóbb az Oracle álláspontját fogadta el az ügyet tárgyaló bíróság, de a Google jelezte, hogy kész fellebbezni a döntés ellen az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál.

Bár egyelőre kérdéses, hogy a testület befogadja-e a beadványt, de mindenesetre úgy tűnik, hogy az Oracle semmit sem bízott a véletlenre. A Bloomberg értesülései alapján ugyanis a Larry Ellison által vezetett társaság elérte, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium támogassa a perben. Egy ilyen nyílt kormányzati kiállás ugyanakkor kérdéseket vet fel, már csak azért is, mert a Google Donald Trump ellenzékének számít, míg Ellison az amerikai elnök támogatójának.

Az ügy azért is érdekes, mert kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium állásfoglalásának kiadása előtt Ellison egy golfversenyt rendezett, amellyel pénzt gyűjtött Donald Trump választási kampányához. A legkisebb részvételi díj 100 000 dollár volt, aki pedig 250 000 dollárért vett jegyet, az lehetőséget kapott arra, hogy részt vehessen egy beszélgetésen az amerikai elnökkel. Az Oracle egyik szóvivője megpróbálta elhessegetni a korrupció gyanúját, amikor azzal érvelt, hogy az Obama-kormány egyik illetékese is évekkel ezelőtt inkább az ő álláspontjukat támogatta, de ezzel az érveléssel aligha javított a helyzeten.

A társaság több száz dolgozója azzal tiltakozott Trump támogatása miatt, hogy időszakosan elhagyta a munkahelyét és a vállalat épületei előtt gyűlt össze, kifejezve a nemtetszését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban