Távozhat a Twitter vezetője

Távozhat a Twitter vezetője

2020. március 3. 09:24, Kedd
Egy amerikai befektető elmozdíthatja a helyéről a menedzsert.

Paul Singer befektetőnek, az Elliott Management Corp. nevű New York-i fedezeti alap vezetőjének a felbukkanása általában nem sok jót ígér a különböző cégek aktuális menedzsmentje számára. Az üzletember ugyanis minden beruházási célpontként szolgáló vállalatnál kezdeményezte a régi menedzsment elmozdítását vagy átalakítását és gyakran az addigi vezetők távozását. Így volt ez az AT&T Inc., az eBay Inc., a Marathon Petroleum Corp. és a Pernod Ricard SA. esetében is. Nos, miután Singer és az Elliott most a Twitterben akar többségi tulajdonos lenni, így Jack Dorsey jelenlegi vezérigazgató kezdhet aggódni.

Az Elliott négy igazgatót jelölt a Twittert illetékes testületébe annak ellenére, hogy jelenleg csak három szabad hely van a testületben. Mindez egyértelmű utalás volt arra, hogy ha a fedezeti alapon és annak első emberén múlik, akkor Dorsey idővel távozhat a pozíciójából.

A The Guardian egyúttal rámutatott, hogy Singer az amerikai republikánus párt egyik legbefolyásosabb támogatója. Régebben George W. Bush egyik fő segítője volt és később a republikánus elnökjelölteket (Mitt Romney, Marco Rubio) több millió dollárral támogatta. Az üzletember egy időben Donald Trump jelenlegi elnök ellenfelének számított, most már viszont az elnök támogatója. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tervezett befektetésével Singer elsősorban pénzügyi vagy politikai érdekeket követ-e.

A Twitter az elmúlt hónapokban megújult és alapvetően a fő szolgáltatására összpontosított, többek között lépéseket tett az inaktív fiókok kiszűrésére. Ezzel szemben más közösségi médiaplatformok, például a Snap vagy az Instagram az innovációkra koncentráltak. Dorsey bár társalapító, de - a Facebookkal vagy más vetélytárs vállalkozással ellentétben - nem rendelkezik szavazati (vétó)joggal a vállalat ügyei felett. Ez megkönnyítheti az Elliott számára az eltávolítását. Ráadásul van még két dolog, ami a fedezeti alapnak és annak vezetőjének a malmára hajthatja a vizet: Dorsey a Square vezérigazgatója is és az idén hat hónapot akar Afrikában tölteni. Ez pedig a kritikusok szerint azt jelenti majd, hogy nem fog tudni teljes mértékben a Twitterre figyelni.

Sem az Elliott, sem a Twitter nem kommentálta az információkat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások