Kormány nélküli koncepcióautó a Hyundaitól

Kormány nélküli koncepcióautó a Hyundaitól

2020. március 23. 16:24, Hétfő
A dél-koreai gyártó gépkocsijában a hagyományos kormányt két joystick helyettesíti.

A Hyundai által bejelentett Prophecy nevű elektromos koncepciójármű az autózás jövőjébe nyújt bepillantást és nem csupán a szokatlan formájával, hanem a hagyományos kormány mellőzésével is megpróbál új színt vinni a gépkocsik világába.

A jármű részét képezi a társaság 2018-ban bemutatott dizájnfilozófiájának, amelyet a dél-koreai társaság csak úgy nevez: Sensuous Sportiness. A Prophecy a fél évvel ezelőtt a Frankfurti Autószalonon (IAA) kiállított Hyundai 45 nevű koncepcióautó továbbfejlesztése, a két gépkocsi egy platformon alapul. A műszaki adatai egyelőre még nem ismertek, így semmit sem lehet tudni a motor teljesítményéről és az akkumulátorok kapacitásáról.


A gyártó különös gondot fordított arra, hogy a Prophecy aerodinamikailag kiváló legyen. Az új modell leginkább az 1930-as években megjelent Stout Scarabra példáját követi, amelynek az akkori időkhöz képest meglehetősen extravagáns volt a dizájnja. A Prophecy esetében nem csupán a külső, a belső is extravagáns, hiszen az irányítása két joystick segítségével valósítható meg. Az egyiket a középső konzolnál helyezték el, míg a másikat az ajtóhoz közel és akár egyesével, akár egy időben is használhatók. A gyártó tájékoztatása alapján ez a megoldás nagyon kényelmes irányítást tesz lehetővé. A kormány eltávolítása miatt az A-oszloptól a B-oszlopig tartó részen egy hatalmas méretű kijelzőt helyezhettek el a mérnökök. További újítás a hagyományos rendszámtábla hiánya, a feladatot LED-el látják el.

Az Auto Motor und Sport folyóirat azt írta, hogy a nagyobb járművekhez készített platformra épülő első két modell jövőre jelenhet meg a piacon, míg a kisebb autókhoz a Hyundai a Canoo amerikai startuppal közösen fejleszt egy másik platformot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban