A szabadalmak területén is gondot okoz a Brexit

A szabadalmak területén is gondot okoz a Brexit

2020. március 6. 10:39, Péntek
A folyamatnak komoly hosszú távú hatásai lehetnek, elsősorban azért, mert a szigetország nem igazán törekszik kompromisszumokra.

Bár Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése jogilag már biztos, a következmények még beláthatatlanok. A szigetország számos területen akar függetlenné válni a kontinenstől és az egyik ilyen terület a szabadalmi piac lehet. Egy ideje számos európai állam azon dolgozik, hogy létrehozzon egy összeurópai szabadalmi bíróságot. A Unified Patent Court (UPC) az EU-hoz sem kötődne. A brit kormánytól ugyanakkor kiszivárgott, hogy az kilépne a programból - erről számolt be számos forrásra hivatkozva a The Register.

A brit kabinet egyik tagja azt nyilatkozta, hogy aligha lehet egy immár független nemzet törekvése az, hogy egy olyan bíróságban töltsön be szerepet, amelynek az alapját az európai uniós jog jelenti. A szabadalmi joggal foglalkozó helyi jogászok ugyanakkor egyáltalán nem értenek egyet a kormányzati állásponttal és úgy összegezték a véleményüket, hogy a kérdésben sokkal inkább az ideológiáé a főszerep, mint az értelemé.

A UPC-ből való kiválás egyik következménye lenne például, hogy nem London lesz az új bíróság székhelye, eddig ugyanis ez volt a terv. Emellett természetesen a műszaki innovációk is nehezebbé válnának a szigetországban. Mindez, ötvözve azzal, hogy a brit gazdaság az Európai Unióból való kilépés miatt már így komoly kihívások előtt áll, egy további akadályt jelentene, amely különösen a technológiai vállalkozások számára jelentene komoly problémát. A Theresa May által vezetett korábbi kabinet még azt közölte, hogy Nagy-Britannia mindenképpen a UPC része marad, de a Boris Johnson által vezetett új kormány esetében ugyanakkor nem lehet tudni, hogy miként akarja meg- vagy átszervezni a brit szabadalmi rendszert.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások