Leállítja az LCD-panelek gyártását a Samsung

Leállítja az LCD-panelek gyártását a Samsung

2020. március 31. 22:47, Kedd
A dél-koreai cég kizárólag QD-OLED paneleket fog készíteni.

A Samsung Display úgy döntött, hogy 2020 végétől Kínában és Dél-Koreában nem gyárt több LCD-panelt, hanem csak Quantum-Dot-OLED (QD-OLED) paneleket. Az indoklás alapján a lépésre azért kerül sor, mert világszerte csökken a kereslet az LCD-k iránt. A társaság ugyanakkor jelezte, hogy a mérsékelt kereslet ellenére az esztendő végéig minden beérkező LCD-megrendelést teljesít majd és nem lesznek korlátozások.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa annak a két kínai üzemnek, amelyeket elvileg az év végén bezár az óriáscég. Könnyen lehet, hogy ebben az ügyben még nem született döntés. A Samsung Display eddig két kínai és két dél-koreai létesítményben gyártott LCD-paneleket. Az utóbbiak közül az egyiket átállítják QD-OLED-panelek készítésére.

Az intézkedés azt jelenti, hogy a nagy LCD-gyártók közül a jövőben már csupán az LG, a Japan Display és a Sharp fog készíteni ilyen paneleket, azonban az LG Display nemrég bejelentette, hogy az esztendő végén leállítja az LCD-televíziók hazai gyártását.

Az már tavaly júniusában ismertté vált, hogy legkorábban 2021-től készíthet ismét OLED-tévéket a Samsung, ugyanis a vállalat el akarja indítani a nagy méretű QD-OLED-panelek sorozatgyártását. Ehhez azonban két létesítményben módosítani kell a gyártási eljárást és a konszern 2,15-2,58 milliárd dollárt akar a QD-OLED-panelek fejlesztésébe befektetni. Ezt követően 2019 októberében kiderült, hogy a társaság a területbe 11 milliárd dollárt ruház be, az összegből a panelek fejlesztése mellett az azokra épülő képernyők gyártását is finanszírozzák.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások