12 magos chipen dolgozik az Apple

12 magos chipen dolgozik az Apple

2020. április 27. 08:11, Hétfő
A cél az Intel processzorainak fokozatos kiváltása.

A Bloomberg szellőztette meg azt az értesülést, hogy az Apple már jövőre felszerelheti az első Mac számítógépeket az ARM által tervezett, saját fejlesztésű, 12 magos System-on-Chipjével (SoC). A tervek alapján a MacBookok és az iMac készülékek esetében az átállás fokozatos lesz, s gyakorlatilag minden teljesítménykategóriában megvalósul majd. A cél az, hogy az Apple idővel mindegyik macOS operációs rendszert futtató termékét lefedje a saját lapkájával és ezáltal fokozatosan kiváltsa az Intel Core-i processzorait.

Az első System-on-Chip az aktuális A13 Bionicot követő A14-en fog alapulni, amely a következő iPhone készülékben mutatkozik be. A 12 magból nyolc Firestorm mag felel majd a teljesítményért és további négy Icestrom mag a hatékonyságért. Az új chipet várhatóan a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) fogja készíteni 5 nanométeres gyártási eljárással. Az utóbbit alkalmazzák majd az A14 esetében is.

A távlati cél az, hogy az iPhone, az iPad és a Mac készülékekbe kerülő chipek fejlesztési ciklusait egymáshoz igazítsák. Ezért az Apple Kalamata projektnév alatt három chipet is fejleszt.

A Bloomberg közölte, hogy az első belső tesztekre már 2018-ban sor került. Az iPad Pro (2018) A12X chipjét egy Mac számítógépbe építették be és az eredmények arról győzték meg a kaliforniai konszernt, hogy már az idei esztendőtől tervezni kezdhet egy saját fejlesztésű System-on-Chippel felszerelt Mac számítógépet. Szintén a célok között szerepel a több mint 12 magos processzorokkal ellátott Mac modellek kifejlesztése és piacra dobása is.

Az már korábban kiszivárgott, hogy az idei évtől saját fejlesztésű chipek kerülhetnek az Apple Mac számítógépeibe, és a koronavírus-járvány kitörése óta az Apple "sokkal agresszívebben", vagyis jelentősebb összegekkel támogatja az 5 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorok tervezését, fejlesztését és készítését. Az új modellek nem csupán az iPhone és az iPad készülékekbe kerülnek majd, hanem lesznek olyanok is, amelyeket kifejezetten a notebookokban való használatra terveznek. Az első ARM chipre épülő Mac a következő 12-18 hónapban, várhatóan 2021 elején lesz elérhető. Ming-Chi Kuo elemző március végén úgy vélte, hogy jövőre több olyan MacBook modell is megjelenhet a piacon, amely ARM processzorra fog épülni és azokat 2022-ben az USB 4 szabványt támogató MacBook Pro követi majd. A saját fejlesztésű termékek költségei akár 40-60 százalékkal is mérsékelhetők és ezáltal a gyártó jobban elkülönülhet a Windows 10-es notebookok gyártóitól.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások