Munkajogi per indul az Uber és a Lyft ellen

Munkajogi per indul az Uber és a Lyft ellen

2020. május 6. 22:52, Szerda
Kaliforniában eddig tűrték el a két közösségi utazásmegosztó által alkalmazott gyakorlatot.

Xavier Becerra kaliforniai államügyész, továbbá Los Angeles, San Diego és San Francisco ügyészei keresetet nyújtottak be az Uber és a Lyft ellen amiatt, mert a sofőröket nem alkalmazottakként, hanem független vállalkozókként kezelték. Becerra ugyanakkor azt az álláspontot képviseli, hogy ezek a munkavállalók igenis alkalmazottak. Miután ez nem valósul meg, ezért a kaliforniai államügyész szerint a két vállalat nem teljesíti az olyan munkaadói kötelezettségeit, mint a minimálbér fizetése, valamint a fizetett túlórák és a betegszabadság alkalmazása.

Becerra hangsúlyozta, hogy a problémákra a koronavírus-járvány csak még jobban rávilágított, s néha pont egy járvány kell az emberek felrázására és annak realizálására, hogy kik viselik a következményeket. Hozzátette, hogy a végén az amerikai adófizetőknek kellene "beugraniuk" az Uber és a Lyft helyett azért, mert a cégek nem teljesítették a kötelezettségeiket. A beadványban az is szerepel, hogy kártérítés illeti meg az érintett sofőröket és magas pénzbüntetésre van szükség ahhoz, hogy e gyakorlatok ne ismétlődhessenek meg.

Az Uber és a Lyft eddig nem kommentálta a bejelentést.

2015-ben San Franciscóban három sofőr beadványt nyújtott be az Uber ellen és azt szerették volna megtudni, hogy ők alkalmazottnak minősülnek-e. Az, hogy független vállalkozónak számítanak, azt jelenti, hogy maguknak kell gondoskodniuk a használt autóról, benzinről és biztosításról, ráadásul az Uber megtakaríthatta a társadalombiztosítási járulékok befizetését is. A társaság viszont úgy véli, hogy csak egy szolgáltatást közvetít. Ennek a védekezésnek a kivédésére készült egy új törvény, amelynek értelmében a jövőben a sofőrök alkalmazottnak számítanak. A Barclay's befektetési bank számításai alapján évente 3600 dollárral többet kellene fizetni a sofőröknek, ha azok alkalmazottak lennének és egyúttal jogosultak lennének minimálbérre, állami egészségügyi ellátásra és a munkaadók kötelesek lennének társadalombiztosítási ellátást fizetni nekik, illetve akár szakszervezetet is létrehozhatnának.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások