Szociális szolgál­tatásokat kínálna vezetőinek az Uber

Szociális szolgál­tatásokat kínálna vezetőinek az Uber

2020. május 13. 08:57, Szerda
A közösségi utazásmegosztó egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban vezetné be az új ellátást.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy az USA-ban egy olyan új szociális-egészségügyi rendszert akarnak elérhetővé tenni a velük szerződő sofőrök számára, amely függene a ledolgozott óraszámtól. Mindez azt jelentené, hogy aki keveset dolgozik, az gyakorlatilag semmit sem kapna.

A menedzser közölte, hogy készek létrehozni egy megfelelő ellátórendszert, amelynek részeként pénzt fizetnének be egy alapba, amelynél a fő viszonyítási elem a ledolgozott óraszám lenne. Ebből az alapból biztosítanák a munkavállalóiknak a betegbiztosítási összegek és a minimálbér kifizetését. Khosrowshahi hozzátette, hogy így elérhetővé válna a sofőrök számára egy olyan konstrukció, amelyen keresztül mindenki eldönthetné, hogy több órát dolgozik és ezáltal szükség esetén komolyabb betegellátást kaphat vagy kevesebbet dolgozik és egyáltalán nem kap semmit. Az üzletember ugyanakkor nem árulta el a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges konkrét óraszámokat.

Az Uber első embere leszögezte, hogy a régi világnak, miszerint, ha valaki nem dolgozik egy héten 40 órát, akkor nincs teljes munkaidőben foglalkoztatva, míg, ha dolgozik annyit, akkor teljes munkaidősnek számít, vége van. Ez a rendszer egy műszakilag fejlett világban a minimálbér és a betegbiztosítás tekintetében egyszerűen ésszerűtlen. Ennél sokkal rugalmasabb megoldás az, hogy aki akar dolgozni, az kap ellátást vagy szolgáltatást, aki nem, az nem.

A bejelentés aligha véletlenül történt pont most, hiszen a múlt héten eldőlt, hogy Kaliforniában munkajogi per indul az Uber és a Lyft ellen az általuk alkalmazott gyakorlat miatt. Az ügyészség fő kifogása az, hogy a cégek a sofőröket nem alkalmazottakként, hanem független vállalkozókként kezelik. Xavier Becerra kaliforniai államügyész szerint a két vállalat nem teljesíti az olyan munkaadói kötelezettségeit, mint a minimálbér fizetése, valamint a fizetett túlórák és a betegszabadság alkalmazása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban