2021-ig biztosan amerikai tiltólistán lesz a Huawei és a ZTE

2021-ig biztosan amerikai tiltólistán lesz a Huawei és a ZTE

2020. május 15. 10:40, Péntek
Az Amerikai Egyesült Államok nemhogy eltörölte volna a kínai távközlési cégekre vonatkozó korlátozásokat, hanem meghosszabbította azokat.

Donald Trump amerikai elnök egy évvel ezelőtt hirdetett nemzeti távközlési vészhelyzetet és ezzel gyakorlatilag feketelistára tette a Huawei-t és a ZTE-t. A tengerentúli kabinet, illetve annak illetékes minisztériuma mostanáig 90 naponta kielemezte a helyzetet, majd meghosszabbította a rendeletet, amely megtiltotta a helyi vállalatoknak a kínai társaságokkal való együttműködést. Most viszont a Reuters arról számolt be, hogy Donald Trump 2021. április 1-ig meghosszabbította az intézkedést.

A korlátozás értelmében a Huawei és a ZTE továbbra is alkalmazhatja az Androidot, miután nyílt forráskódú szoftver, de a népszerű Google-szolgáltatásokat és -programokat már nem telepítheti fel előre az okostelefonjaira, a táblagépeire, a laptopjaira és más termékeire. A tiltások a rendelet kihirdetése előtt piacra dobott és értékesített készülékekre nem vonatkozik, azok továbbra is elláthatók például szoftverfrissítésekkel és azokon a Google szolgáltatásai és alkalmazásai is zökkenőmentesen működnek.

A Reuters rámutatott, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium várhatóan szintén meghosszabbítja azt a pénteken lejáró engedélyt, amely lehetővé teszi az amerikai vállalatok számára, hogy folytathassák az üzletkötéseiket és a kooperációt a kínai óriáscégekkel. Minderről egy bennfentes tájékoztatta a hírügynökséget.

A CTIA nevű szakmai szövetség sürgette a szaktárcát, hogy minél előbb írja alá a hosszú távú licencmegállapodást, mert pont most nem kellene akadályozni a globális szolgáltatókat a hálózati állapotok fenntartásában. A korlátozott együttműködés ráadásul előnyös az amerikai fogyasztók számára, mert csökkenti annak a kockázatát, hogy a használt eszközökkel kapcsolatban kompromisszumokat kelljen kötniük.

Eddig sem a kereskedelmi minisztérium, sem a Huawei nem kommentálta a döntést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások