Egyre magasabbra tenné a lécet a Zoom

Egyre magasabbra tenné a lécet a Zoom

2020. június 1. 09:21, Hétfő
A társaság új szabványok kidolgozásában akar részt venni.

Harry Moseley 2017 decemberében nyugdíjba akart vonulni, de végül a Zoom megkeresése miatt minden másképp alakult. 2018 márciusa óta a cég műszaki vezetőjeként dolgozik. A Zoom videokonferencia-rendszere a koronavírus-járvány alatt az egyik legfontosabb kommunikációs platformmá vált és néhány hónap alatt napi 10 millióról napi 300 millióra nőtt a bonyolított videokonferencia-beszélgetések száma.

"Az elmúlt hónapokban folyamatosan dolgoztunk, nem volt időnk arra, hogy azzal foglalkozzunk, mi történik körülöttünk. Amennyiben megkérdeznék, hogy mi történt a világjárvány közepén, akkor azt válaszolnám, hogy 2018 márciusában kezdtem el dolgozni egy 800 személyt foglalkoztató startupnál San José városában, két évvel később pedig a vállalat a tőzsdén is be van jegyezve és 18 kirendeltségen közel háromezer embert foglalkoztat. Az év elején naponta 10 millióan vettek részt a videokonferenciáinkon, most pedig 300 millióan."

"Amikor a davosi Világgazdasági Fórumon voltam és utána január 25-én Zürichből New Yorkba repültem, újságot olvastam és azt mondtam hangosan magamnak, hogy: "Kell lennie valaminek, amit tehetünk." Mire a mellettem ülő nő megkérdezte: "Mire gondolt?"Azt válaszoltam, hogy: "A Kínában lévő koronavírusra. Szívesen együtt dolgoznék az Egészségügyi Világszervezettel egy olyan megoldáson, amely összekötné egymással az embereket." Később kiderült, hogy az ENSZ-nél dolgozott és néhány nappal később találkozhattam az ENSZ műszaki vezetőjével. Ekkor kezdődött el minden" - jelentette ki a szakember.

A menedzser közölte, hogy intenzíven foglalkozott a platform felépítésével és technológiájával, s észrevette, hogy az alkalmazott architektúra egyedülálló. Valaki otthon elkezdhet egy telefonbeszélgetést, majd átirányíthatja azt egy mobilkészülékre és később ebből zökkenőmentesen kialakíthat egy videokonferencia-beszélgetést.

A platform négy elven alapul: a zökkenőmentes működés, a megbízhatóság, a költséghatékonyság, valamint a biztonság és a magánszféra. Annak a filozófiának a mentén dolgozunk, hogy hol van az adott probléma, mi áll a hátterében és mi a megoldás. Az elmúlt hetekben nagyon sok időt töltöttek azzal, hogy az embereknek megtanítsák, mik a számukra észszerű beállítások. Szigorítottak a biztonsági előírásokon, amelyekről most már egy videokonferencia szervezője dönt. Módosították a titkosítást is. Amikor észlelték, hogy naponta 300 millióan használják a szolgáltatást, akkor átszervezték a mérnöki részlegüket és létrehoztak egy 40 külső szakértőből álló biztonsági tanácsot. Ők számos ágazatot képviselnek. Április végén pedig bevezettek egy frissítést, amely magával hozta az AES 256 bites GCM-titkosítást. Továbbá megvásárolták a Keybase nevű vállalkozást, amely titkosításokra specializálta magát.

"Bár az országok kezdik feloldani a korlátozásokat, de pontosan tudjuk, hogy nem fogjuk egyik napról a másikra ismét azt tenni, amit korábban. Szükség lesz egy középútra, de nehéz megmondani, hogy az milyen lesz. Sok munkavállaló megtapasztalta, hogy milyen előnyei vannak az otthoni munkavégzésnek. Örülnek, hogy nem kell ingázniuk, a rövid szüneteikben akár sétálni is mehetnek és utána felfrissülve folytathatják a munkájukat. De azt is tudomásul kell venni, hogy nem mindenkinek való az otthoni munkavégzés."

"Néhány évvel ezelőtt egy manhattani lakásban éltem a feleségemmel, a három gyerekemmel, a kutyánkkal és a házvezetőnőnkkel. Reggelente alig vártam, hogy elindulhassak dolgozni. De abban biztos vagyok, hogy a következő években lesz néhány innováció, amelyek hatékonyabbá fogják tenni az otthoni munkavégzést. Egy 50 000 embert foglalkoztató társaság műszaki vezetője azt mondta nekem, hogy a munkavállalóik 90 százaléka átlagosan 40 százalékkal hatékonyabban dolgozik otthonról. Ezt pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni. S van egy fontos tanulság mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára: már nem olyan fontos, hogy valaki hol tartózkodik. Amennyiben pedig mindegy, hogy valaki honnan dolgozik, akkor valóban meg lehet találni a legjobb jelölteket egy-egy pozícióba. Számunkra a legnagyobb elismerés, hogy az olyan vetélytársaink, mint a Google vagy a Microsoft utánozni akarnak minket. Új szabványokon akarunk dolgozni. Eric Yuan alapítónak a cég létrehozása óta az a célja, hogy a lécet mindig egy kicsit magasabbra helyezze" - szögezte le Harry Moseley.

Március végén kiderült, hogy a vállalat videokonferencia-alkalmazása az emberek beleegyezése nélkül továbbított adatokat a Facebooknak akkor is, ha illető nem volt tagja a közösségi portálnak. Ezután Letitia James, New York állam főügyésze követelte, hogy a Zoom adjon felvilágosítást arról, hogy milyen intézkedést tett az elmúlt időszakban a felhasználói adatok és a magánélet védelme érdekében, emellett pedig ügyészségi vizsgálat is indult ellene. Áprilisban a Motherboard arról tudósított, hogy a Zoom elmúlt hónapokban elért sikerére a bűnözők is felfigyeltek és az internetes feketepiacokon akár 500 000 dollárt is kínálnak olyan sebezhetőségekért, amelyeket kihasználva támadások indíthatók a szolgáltatás ellen. Május elején pedig a Zoom jelezte, hogy fokozza a biztonságát, kötelezővé teszi például a jelszavakat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások