Új, 2GB-os CD technológia a TDK-tól

Új, 2GB-os CD technológia a TDK-tól

2001. január 9. 02:30, Kedd
[EEtimes] A TDK a szombati Consumer Electronics Show-n mutatta be új, MultiLevel CD technológiáját. Az új technológia forradalmasíthatja a CD-s adattárolást a maga 2GB-os indulókapacitásával.

A technológiának a TDK állítása szerint számos óriási előnye van. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy semmi extra újítást nem tartalmaz, ami miatt a technológia bevezetése hosszadalmas, és drága lenne. A gyártóknak egyetlen chipet kell a meghajtóba építeniük, és a hagyományos MultiRead CD-meghajtóból MultiLevel kompatibilis "csoda" lett.

A TDK kétségtelenül a fejlesztés legintelligensebb módját választotta. Olyan technológiával állt elő, amely egy rendkívül elterjedt rendszeren (CD) alapul. Az új MultiLevel egységek ezért visszafelé kompatibilisek lesznek a hagyományos CD lemezekkel. A kompatibilitás megőrzése ezesetben viszont nem párosul megkötésekkel, amely a technológia hátrányára válna.

A működési elv (legalábbis így első hallásra) rendkívül egyszerű. A lemezen nagyon apró adattároló rekeszek, ún. "spot"-ok (folt) vannak. A hagyományos lemezeken egy ilyen "spot"-ban egy bit kerül eltárolásra. Az új technológa elve, hogy a lemez egyetlen ilyen adatmezőjében nem egy bitet tárol, hanem hármat.

A három bitnyi adat a szürke nyolc árnyalatával kerül eltárolására. A hagyományos lemezt mikroszkóppal vizsgálva csak sötét és világos foltok láthatóak. Ezek jelképezik a 0 és 1 bitértékeket. Az új lemezeken mikroszkóp alatt nyolcféle sötétségű folt látható. A legsötétebb a 0, a legvilágosabb a 7, hárombites számértéknek felel meg. A három bites bináris adatot a 0-7-ig terjedő szám binárissá alakításával kapjuk meg. Pl.: 7->111, azaz három darab 1 értékű bit.

A technológia előnye, hogy mivel az adattároló pontok sűrűsége a lemezen nem változott, nincs szükség különleges technológiára, leszámítva a speciális lemezt persze. A TDK szerint az újfajta lemez előállításához nem kellenek új gépek, az eddigiek is tökéletesen megfelelőek. Ebből kifolyólag a lemez várhatóan már a megjelenést követően olcsó lesz. A TDK szerint egy ilyen új lemez körülbelül 2 dollár (=ingyen) lesz.

További előny? Az új lemezeket az eddigieknél háromszor nagyobb sebességgel lehet majd írni, illetve olvasni. Ehhez semmi extra nem kell, a három bites adattároló "foltokból" következik. A technológia az induló 2GB kapacitás után akár 3.2GB-ra is megnőhet.

A társaság az új technológia kifejlesztésével nem a DVD-nek kíván konkurenciát állítani. A cél egy olcsó megoldás kifejlesztése volt, amit azok is használhatnak majd, akiknek a DVD-írók 5000 dolláros (1.5 millió Ft) ára "netán" magasnak tűnne. A MultiLevel ennek ellenére várhatóan a DVD technológiába is beférkőzik majd, mindez csak idő kérdése.

A technológiát a TDK jelenleg a Sanyoval, a Mitsubishivel (Verbatim), a Plextorral és a Callimetrics-szel közösen fejleszti, de várhatóan a CD piacon valamimódon érdekelt cégek nagytöbbsége csatlakozni fog. Bár a technológia kifejezetten újraírható rendszernek készül, először mégis az egyszer írható változat jelenik majd meg. Hogy mikor? Már az év második felében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások