Globális tiltakozás az 5G kiépítése ellen

Globális tiltakozás az 5G kiépítése ellen

2020. június 12. 15:14, Péntek
Tiltakozó akciók miatt csúsznak a munkálatok.

Az ötödik generációs mobiltechnológia megjelenése kapcsán már többször írtunk a komoly tiltakozó akciókról, a lakosság egy része körében terjedő elméletekről, amelyek egy része egyetemi professzoroktól, illetve a média szereplőitől származik. Az 5G terjedését összekötötték már az új koronavírussal is, most viszont globális tiltakozó hullámot hirdettek meg, amely súlyos aggodalmat váltott ki az ágazat szereplőiben.

A hivatalos oldalon megtalálható információ szerint kisebb-nagyobb csoportok, illetve magánszemélyek tiltakoznak együtt az 5G elterjesztése ellen. Ennek veszélyeire több iparági szereplő, így például az amerikai technikusokat képviselő NATE is felhívta a figyelmet, mivel attól tartottak, hogy a tiltakozás részeként, illetve annak következményeként nemcsak a bázisállomásokat, a tornyokat, hanem az azokat karbantartó és kiépítő munkatársakat is bántalmazni fogják, így sok esetben konkrét bűncselekményre, közvetlen károkozásra kerül majd sor. Erről a héten nem érkeztek újabb hírek, viszont mindenképpen érdekes, hogy a tiltakozás, az új technológiával szembeni ellenkezés még mindig kitart.

Több tanulmányban igazolták már, hogy az 5G nem jelent közvetlen veszélyt a felhasználókra, vagy akár a tornyok környékén lakó személyekre, ez azonban nem akadályozza meg az ellenzőket abban, hogy továbbra is hasonló eseményeket szervezzenek. A mostani globális tiltakozónap minden bizonnyal csak egy apró állomása egy hosszú sorozatnak, viszont az ellenkezés mérete miatt már a nagyobb gyártók is óvatosságra intenek, az Ericsson például szintén komoly munkákat halasztott el, mivel a hétvége alatt ők is tartottak a közvetlen konfrontációtól. Az amerikai Homeland Security a rendőri erőket figyelmeztette arra, hogy fokozottan ügyeljenek a helyi bűncselekményekre, a tornyok és egyéb objektumok elleni támadásokra, több szolgáltató (így például az AT&T és a T-Mobile) pedig saját munkatársait kérte a nagyon óvatos munkavégzésre.

A mozgalom saját Facebook-oldalán követhetjük figyelemmel az újabb fejleményeket, itt eddig a békés, általában kisebb csoportok által végrehajtott tüntetések képeit láthattuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások