Jön az új MP3 formátum

Jön az új MP3 formátum

2001. január 9. 21:41, Kedd
A méltán népszerű digitális hangtömörítési eljárást alkalmazó MP3-as formátum kifejlesztői, a Thomson és a Fraunhofer Institute bejelentették, hogy jelenleg nagy erőkkel folynak a kutatások azirányban, hogy mielőbb meg tudják jelentetni új, továbbfejlesztett MP3 codec-jüket, mely az ígéretek szerint 64 Kbps-os tömörítés mellett körülbelül a mai 128 Kbps-os tömörítés minőségét hozza. Ezek szerint az új codec, mely az mp3PRO nevet kapta, körülbelül kétszer nagyobb hatékonysággal lesz képes a különböző zenefájlokat betömöríteni. A fejlesztésben egyébként a Thomsonon és a Fraunhofer Institute-on kívül még egy harmadik fél is részt vesz, melyet érdekes módon nem kívántak megnevezni.

A nagyreményű terveket az elmúlt napokban Las Vegasban tartott Consumer Electronics Show keretein belül a Thomson cég jelentette be, valamint már be is mutatták az új codec béta verzióját. A jelenlegi tervek szerint az mp3PRO codec körülbelül kilencven napon belül teljesen elkészül, és az év második felében megjelennek az első olyan fogyasztói termékek, melyek már az új hangtömörítési technológiát is ismerni fogják.

A fejlesztők szerint az mp3PRO technológiával tömörített zenefájlokat a tradicionális MP3 lejátszók is le tudják majd játszani, azonban ebben az esetben a hangminőség terén történt fejlesztések nem lesznek kihasználhatóak.

Mint a neves előd MP3, úgy az mp3PRO is licenszelhető lesz. Rocky Caldwell, a Thomson cég audio részlegének termék tervező mérnöke így nyilatkozott: " Reményeink szerint az mp3PRO lesz az "új" MP3. "

A két fejlesztő cég elismerte, hogy az új mp3PRO formátum kifejlesztésére azért van szükség, mert az elmúlt időkben több konkurens technológia is megjelent a színen, és ők nem szeretnének esetlegesen lemaradni ezektől. Az egyik ilyen megemlített codec egyébként a Windows Media Audio volt.

A Thomson idén az év második felében egy olyan firmware megjelentetését is tervezi, melynek segítségével a cég jelenlegi két Lyra típusú hordozható lejátszója teljesen mp3PRO kompatibilissé tehető. Tervbe van véve egy új hordozható lejátszó piacradobása is, mely még kisebb méretekkel fog majd rendelkezni, megjelenése pedig 2001 harmadik negyedévében várható. Ezenkívül pedig az év végéig több cég is saját fejlesztésű mp3PRO lejátszó piacra dobását tervezi.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások