Soha nem volt még ilyen egyszerű robotokat programozni

Soha nem volt még ilyen egyszerű robotokat programozni

2020. július 16. 08:34, Csütörtök
Egy drezdai vállalkozás a robotok egyszerű programozását biztosító technológiát fejlesztett ki. Az ötletre nagy cégek is felfigyeltek.

A Wandelbots nevű startup egyszerűbbé akarja tenni a gépek programozását és megalkotott egy technológiát, amelynek lényege az úgynevezett TracePen digitális toll. Az eszköz lehetővé teszi, hogy akár a laikusok is gyorsan és egyszerű példák segítségével beprogramozzák a robotokat a különböző feladatok elvégzésére. A kapcsolódó szoftver a mozdulatokat átváltoztatja programkódokká és folyamatosan tanul.

Christian Piechnick, a Wandelbots alapítója és vezetője hangsúlyozta, hogy mindenki számára elérhetővé akarják tenni a robotokat. Az általuk kidolgozott módszer hetvenszer gyorsabb a hagyományos programozási módoknál. A céljuk egy szabvány operációs rendszer létrehozása a gépekhez. A platform bevezetéséhez most a vállalat 30 millió euró friss tőkét gyűjtött. A befektetők között volt a 83North, a Microsoft befektetési tőkealapjának számító M12, a Next47, amely a Siemens startup-egysége, továbbá a Paua Ventures, az EQT Ventures és az Atlantic Labs.


A TracePen előnye, hogy a nehéz ipari gépek éppúgy beprogramozhatók a segítségével, mint az egyszerűbb modellek, ráadásul az egész folyamathoz nincs szükség programozói tapasztalatokra. A szoftvert már használja például a Volkswagen és a kereslet folyamatosan nő. Minden ötödik ügyfél eddig nem akart robotokat alkalmazni és először a Wandelbots technológiáját próbálta ki. A társaság első ötlete egy olyan dzseki volt, amellyel a viselő bemutathatta a mozdulatsort a gépeknek. A ruha nem tudott áttörést elérni, Piechnick szerint talán azért, mert még nem jött el az intelligens ruhák ideje. Az új technológia viszont egyedülálló, éppen ezért érhet el nagy sikert. A szoftver építőelemekből épül fel, amelyeket a fogd és vidd (húzd és ejtsd) módszerrel lehet összerakni. Az alkalmazás támogatja az összes robotgyártó, így a Yaskawa és a Kuka rendszereit, ez szintén a gyors elterjedést segítheti.

A jövőben "cobotok", vagyis együttműködő robotok jelenthetik majd a kapcsot az emberek és a gépek között. A munkamegosztás úgy módosulhat, hogy a gépek veszik át a nehéz munkák elvégzését, míg az emberek a bonyolultabb munkafolyamatokat végzik és ellenőrzik a gyártást. Ez az autó-, a gép-, valamint az elektronikai ipar számára is nagy előrelépést jelentene. Az ilyen cobotokra nagy az igény és tizenegy évvel azután, hogy a Universal Robots eladta az első kobotot, az együttműködő robotok világpiaca új fejlődési szakaszba lépett. Ezek a gépek gyorsítják a robotika elterjedését és a jövőben már olyan interaktív módon vezérelhető modellek jöhetnek, amelyek felismerhetik az emberek gesztusait, ezáltal hatékonyabb lehet a két fél közötti együttműködés.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások