Eltávolítandó szoftver lett az Adobe Flash Player

Eltávolítandó szoftver lett az Adobe Flash Player

2020. június 23. 09:34, Kedd
Maga a fejlesztőcég kéri a felhasználókat az elavult program törlésére.

Megfogalmazta a Flash Player nyugdíjazásával kapcsolatos konkrét terveit az Adobe. A társaság arra szólította fel az internetezőket, hogy a tervezett támogatási határidő, 2020. december 31. előtt távolítsák el a számítógépeikről az alkalmazást. A cég az év végéig törli az összes olyan letöltési hivatkozást, amelyek lehetővé teszik a Flash Player utólagos feltelepítését. A vállalat így akarja biztosítani, hogy a felhasználók ne tölthessenek és installálhassanak már nem támogatott szoftvereket. Ráadásul 2021 elejétől blokkolva lesz a Flash-kód végrehajtása is. Továbbá az Adobe létrehozott egy új támogatási honlapot, ahol az emberek válaszokat kaphatnak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

A hivatalos adatok alapján egyébként jelenleg a világon működő összes oldal 2,6 százaléka használja a Flash Playert. Ez az arány 2011. január elsején még 28,5, tavaly január elsején 4, míg az idei esztendő elején még 2,8 százalék volt.

A cég leállítja a biztonsági frissítések elkészítését és terjesztését. Ezután már csak idő kérdése lesz az első nulladik napi sebezhetőségek megjelenése. Pont az utóbbi miatt lesz viszont még egy biztonsági mechanizmus. Amennyiben valakinek a számítógépén mégis fennmaradna a Flash Player, az 2021 eleje után semmilyen Flash-tartalmat sem fog lejátszani és blokkolja majd az ilyen anyagokhoz való hozzáféréseket. Így, ha valamelyik készüléken feledékenységből fent is maradt a program, akkor sem kell majd attól tartani, hogy a biztonsági réseket kihasználva káros tartalmak kerülhetnek fel az adott termékre.

Az év végéig a böngészőket fejlesztő vállalkozások (Apple, Google, Microsoft, Mozilla stb.) eltávolítják az alkalmazásaikból a Flash-kódot. A Facebook egy ideje szintén arra szólította fel a fejlesztőket, hogy váltsanak a HTML5 vagy a JavaScript-alapú technológiákra. Az Adobe Flash hattyúdala öt évig húzódott el, hiszen a konszern már 2015 decemberében közölte, hogy búcsúzik a technika és lezárul egy korszak. Ennek ellenére a Flash eltűnéséig az év végéig várni kell.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások