Újfajta színes kijelző mobilokba

Újfajta színes kijelző mobilokba

2001. január 11. 07:50, Csütörtök
[IDG] A Sharp a napokban mutatta be új, színes LCD kijelző technológiáját, amelyet a cég kifejezetten mobiltelefonokba szán.

A mobiltelefonok manapság olyan ütemben fejlődnek és terjednek, hogy azt még a szakemberek sem képesek teljesen követni. Az újabb és újabb technológiák pedig olyan gyorsan követik egymást, hogy az egyik technológia még piacra sem került, de máris újabb, jobb, és sokszor olcsóbb lép a helyébe. Erre talán a legjobb példa a mobiltelefonok harmadik és negyedik generációja. Még éveket kell várnunk, hogy az első 3G (3. generációs) mobilszolgáltatás beinduljon, de a HP máris a 4. generációs (4G) fejleszti.

Bár a mobiltelefonoknál is tapasztalható az a visszaesés ami a PC-knél, s emiatt szinte az összes mobiltelefon-gyártó csökkenő bevételeket volt kénytelen bejelenteni, a mobilok mégis az egyik leggyorsabban fejlődő elektronikai eszközök.

A mobiltelefonokra egymás után jelennek meg az új alkalmazási lehetőségek, amelyekből csak egy a wap. Ami viszont komolyan akadályozza ezeknek az alkalmazásoknak a megfelelő működését, az a kijelző. A mai telefonok kijelzője általában meglehetősen primitív. A legnagyobb problémák a kis méret, a rossz felbontás, az alacsony képfrissítési sebesség, valamint az egyszínű megjelenés.

A Sharp új technológiája ezen problémák egy részére megoldást jelent. Az STN (Super Twisted Nematic) rendszerű kijelzők, amelyek sorozatgyártása a hírek szerint júniustól kezdődik, 65535 szín megjelenítésére képesek, mondta a Sharp egyik szóvivőnője. A technológiai mérföldkövet a Sharp egy új LCD vezérlőegység kifejlesztésével érte el.

A jelenleg elterjedt, mobiltelefonokban használatos színes kijelzők mindössze 256 szín megjelenítésére képesek. A Sharp új kijelzője ennek sokszorosára képes, ami komoly minőségjavuláshoz vezet. A kijelző ráadásul 15 képkockát jelenít meg másodpercenként, miközben a hagyományos kijelzők ennek csak a harmadára képesek. A megnövelt képfrissítési sebesség a lágyabb animációkban érzékelhető leginkább.

Japánban tavaly nyártól lehet színes kijelzővel készülő, elérhető árú mobiltelefont kapni, de ezek közül egy kivételével mind csak 256 színre képes. Az egyetlen kivétel, amely kijelzője 65535 színt tud, az szintén egy Sharp LCD-re épül. A Sharp eddig használt 65 ezer színű kijelzője azonban az STN-nél sokkal drágább TFT technológián alapul. Az új STN kijelző elődeinél ráadásul jóval kisebb fogyasztással rendelkezik, ami az akkumulátorok készenléti idejére jótékony hatással lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások