Nem érintő­képernyőkre épít a Nissan

Nem érintő­képernyőkre épít a Nissan

2020. július 12. 13:02, Vasárnap
Az autógyártó nem a mostanában divatos megoldásokat részesíti előnyben, hanem egy új úton indult el.

A Nissan úgy döntött, hogy nem követi napjaink aktuális technikai trendjeit, amelyek keretében nagy méretű érintőkijelzőket helyeznek el a gépkocsikban. Ehelyett az Ariya nevű koncepciójában más utat választott: a dizájnra, a funkcionalitásra és a biztonságra helyezi a hangsúlyt. A koncepció legfontosabb eleme, hogy kívül a teljes dizájnszabadságra épít, belül pedig a kettős képernyőkre.

Utóbbinak praktikus okai vannak. Amint arra Tomomichi Uekuri, a Nissan Ariya mérnökcsapatának menedzsere rámutatott, az emberi szem vezetés közben szinte mindig az egyik oldalról a másikra néz. Az emberek sokkal több információt képesek látni és érzékelni, ha azok vízszintesen vannak megjelenítve, a periférikus látás is ilyen módon működik.

A kormány mögött található kombinált műszerfal szállítja a legfontosabb információkat a vezető számára. A vízszintes kijelző-elhelyezésnek köszönhetően jobb információérzékelés valósulhat meg. A központi képernyőn vannak elhelyezve az informatikai, a szórakoztató, a kényelemet biztosító és a járműrendszerek, amelyek információi megoszthatók a beszerelt két kijelző között. Azt mindig a sofőr határozza meg, hogy melyik képernyőn pontosan melyik rendszer adatai jelenjenek meg és milyen mértékben. A navigációs információk és térképek például közvetlenül a kormány mögött jeleníthetők meg, de akár teljesen ki is kapcsolhatók, ha már nincs rájuk szükség.

A Nissan először a tavalyi Tokiói Motor Show keretében mutatta be a koncepciót. Makoto Uchida, a Nissan vezetője elmondta, hogy a sorozatgyártású verzióban mutatkozik majd be a ProPilot 2.0 nevű automata vezetési rendszer. Az új modell hivatalos bemutatására július közepén kerül sor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások