Steak a 3D-nyomtatóból

Steak a 3D-nyomtatóból

2020. július 9. 10:20, Csütörtök
Egy izraeli startup hamarosan Európában is elérhetővé akarja tenni az általa létrehozott alternatív húst.

A Redefine Meat nevű vállalkozásba nemrég fektetett be a PHW csoport (Wiesenhof), a brit CPT Capital és az izraeli Hanaco Ventures. A cég azért népszerű a beruházási piacon, mert 3D-nyomtatással készít "műhúst". Az utóbbiak piacát Eshchar Ben-Shitrit, a Redefine Meat vezetője és társalapítója évi 150 milliárd dollárosra becsülte.

A szakember és kollégái által kidolgozott eljárás keretében az alternatív hús 3D-nyomtatók segítségével készül el. Ben-Shitrit kijelentette, hogy jelenleg a leggyorsabb berendezésük egyetlen óra alatt több mint 50 steaket tud gyártani. A fejlesztők azt szeretnék, ha a jövő év elejére, amikor az első ügyfeleknek szállítani akarnak a termékből, a készülékek már óránként 10 kilogramm alternatív húst tudnának előállítani. Ráadásul az ajánlatot nem csupán Izraelben akarják elérhetővé tenni, hanem számos európai országban is. Az első partnereik luxuséttermek lesznek. Amennyiben a fogadtatás pozitív lesz, akkor a nyomtatott hús világszerte megjelenhet. A menedzser 2021-re néhány millió, míg 2022-re már több tízmillió dolláros bevétellel számolt.


A műhús előállítási költsége gyakorlatilag megegyezik a hagyományos marhahúséval. Az alkalmazott "tinta" szójababból és borsóból kinyert növényi fehérjéből és növényi zsiradékból, valamint aromaanyagokból áll és egy szoftver határozza meg a formáját. Az első tesztek kedvezőek: eddig azok, akik megkóstolták a műhúst úgy nyilatkoztak, hogy az olyan volt, mint ha igazi húst ettek voltak.

Az elmúlt években az alternatív húsok megalkotásával foglalkozó vállalatok egyre népszerűbb befektetési célpontokká váltak. Bill Gates már 2017 augusztusában beruházott a Memphis Meats nevű kaliforniai társaságba, amely már néhány éve húst gyárt a végfelhasználók számára. A szakemberek a folyamat során Petri-csészében "tenyésztik" ki a tányérra kerülő húst. Hasonló tervekkel állt elő a SuperMeat nevű izraeli startup, amely a laboratóriumában tenyésztett hússal tenné feleslegessé, egyúttal pedig elavulttá a hagyományos baromfitenyésztést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások