Az Intelt bírálta Linus Torvalds

Az Intelt bírálta Linus Torvalds

2020. július 15. 08:27, Szerda
A szakember nincs pozitív véleménnyel a társaságról.

Linus Torvalds kifejtette, hogy egyáltalán nincs elragadtatva a gyártó néhány processzorába integrált AVX512 kiterjesztéstől, mert az szerint valójában csak további problémákat generál. A fejlesztő a kapcsolódó levelezőlista-bejegyzésében nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy reméli, hogy az AVX512 fájdalmas halált hal majd. Torvalds hozzátette, hogy az Intelnek inkább el kellene kezdenie az igazi problémák orvoslásával foglalkoznia ahelyett, hogy ilyen "mágikus instrukciókkal" akar olyan benchmark-bajnok programokat generálni, amelyekkel a vállalat és annak termékei is jól néznek ki az emberek szemében.

A szakember kiemelte, hogy nagyon reméli azt is, hogy az Intel döntéshozói végre észbe kapnak és újra normális kódokat kezdenek írni, s nem csupán az olyan különleges dolgokkal foglalkoznak, mint a szuperszámítógépek megalkotása. A fejlesztő felelevenítette azokat az időket, amikor a gyártó kíméletlenül átgázolt minden vetélytársán és megteremtette a mai piaci pozíciója alapjait. Akkor szinte minden más vetélytárs jobb lebegőpontos eredményeket ért el a benchmarkokban, de az Intel mégis képes volt vezetővé válni. Ennek pedig egyetlen oka volt: a világban senkit sem érdekelnek a benchmark programok.

Linus Torvalds 2018 szeptemberében jelentette be, hogy átmenetileg visszavonul és felhagy a Linux-kernel fejlesztésével. A döntését akkor azzal indokolta, hogy időre van szüksége, mert kicsit elszaladt vele a ló. Az utóbbival arra utalt, hogy a múltban számos dühkitörése volt, ráadásul különböző levelezőlistákon és rendezvényeken sértő megjegyzéseket is tett egyes személyekre, illetve cégekre. 2012-ben például az egyik előadása során az nVidiát illette azzal a címmel, hogy a "legrosszabb vállalat", amellyel valaha együtt dolgozott, majd a középső ujját mutatta a kamerába.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások