Hálózati szenzorokkal hatékony az autonóm közlekedés

Hálózati szenzorokkal hatékony az autonóm közlekedés

2020. augusztus 11. 10:16, Kedd
A városokban elhelyezett megfelelő érzékelők nélkül szinte semmit sem érnek a robotautók.

A Bosch bemutatta a MEC-View nevű projekt eredményeit A programban a német konszern partnere volt az IT-Designers GmbH szoftverfejlesztő vállalat, a Mercedes-Benz, a Nokia, az Osram, a TomTom, valamint a Duisburg-Esseni Egyetem és az Ulmi Egyetem.

A szakemberek a vizsgálataik során megállapították, hogy az automatizált közlekedés a hálózatba kötött infrastruktúra-szenzoroknak köszönhetően biztonságosabb és hatékonyabb. A többek között az utcai lámpákba beépített video- és LiDAR-érzékelők például a részben vagy teljesen elrejtett objektumokat is időben felismerik és ezekről a veszélyekről valós időben tájékoztatják a közlekedésben résztvevőket. Ezáltal jelentős mértékben nő a közlekedésbiztonság és dinamikusabbá válik a forgalom.

A projekt több mint 3 éves fejlesztési időszaka alatt összegyűjtött tapasztalatokat hasznosíthatják majd a járműtechnika, az automatizált közlekedés és a mobiltechnológia továbbfejlesztésében. Emellett a kiépített infrastruktúra a program lezárását követően is felhasználható lesz - akár más kutatási projektekben is.

Az utcai lámpák azért különösen alkalmasak a szenzorok elhelyezésére, mert a 6 méteres magasságuknak köszönhetően a rajtuk lévő érzékelők sokkal jobban belátják az alattuk lévő területet. Ugyanakkor az is tény, hogy a gépkocsikba szerelt kamerák, radarok és LiDAR-egységek sokkal precízebb 360 fokos kép elkészítését teszik lehetővé.

A projektpartnerek olyan hardvereket és szoftvereket fejlesztettek ki, amelyek feldolgozzák az infrastruktúra-szenzorok képeit és jeleit, majd azokat ötvözik a nagy felbontású digitális térképekkel és LTE-kapcsolatokon keresztül átküldik az autóknak. Ezután a fedélzeti rendszerek ötvözik ezeket az adatot a járművekben lévő szenzorok információival, így minden fontos közlekedési résztvevő a korábbinál pontosabb képet kaphat egy adott eseménnyel kapcsolatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások