Másképp fog kinézni az új Microsoft 365

Másképp fog kinézni az új Microsoft 365

2020. július 26. 11:47, Vasárnap
A társaság megváltoztatja az irodai szoftvercsomagja kezelőfelületét.

Jon Friedman, az óriáscég dizájnért és kutatásért felelős alelnöke a Medium.com-on írta meg, hogy a jövőben módosul a Microsoft 365 irodai programcsomag felhasználói kezelőfelülete. A nagy ikonokkal ellátott hagyományos felület helyét egy kisebb ikonokat alkalmazó felület veszi majd át, amelynél a tartalmak fognak előtérbe kerülni. A menü kisebb és dinamikusabb lesz, s ráadásul rugalmasan mozgatható, ezáltal ott lehet majd elhelyezni, ahol éppen szükség van rá.

A változtatás egyik okát a mobilalkalmazások jelentik, amelyek megjelenítése nagyon sok helyet foglal. A most használt kezelőfelületet még az Office 2007-ben mutatkozott be. A mobilprogramok esetében a menü egyszerűbb volt, de az új dizájnnal egységesebb lehet a megjelenés. A társaság az új dizájnötletekre a felhasználói szokások elemzésével tett szert és arra próbált összpontosítani, hogy a kezelőfelület az asztali számítógépeken ugyanolyan jól működjön és mutasson, mint a laptopokon, az okostelefonokon vagy a táblagépeken.

A Microsoft el akarja kerülni az olyan elemek alkalmazását, amelyek indokolatlanul elvonhatják a felhasználók figyelmét. A cél egy minél egyszerűbb dizájn megalkotása, amely ezzel párhuzamosan dinamikusan igazodik a munkakörnyezethez. A menüparancsok az emberek tevékenységeit követik és csökkenthetik a rájuk nehezedő kognitív terhelést, ezzel párhuzamosan pedig növelhetik a koncentrációt. A dizájn hasonlít a böngészőknél alkalmazottra, így mindig az aktuálisan használt alkalmazások és dokumentumok vannak előtérben. A használt színek és színárnyalatok pedig jobban pihentetik a szemet.

A vállalat a módosításokat a következő 1-2 esztendőn belül akarja bevezetni és tanulmányozza, hogy némelyik esetben mi lehet a legjobb megoldás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások