Elhunyt William Hewlett, a Hewlett-Packard alapítója

Elhunyt William Hewlett, a Hewlett-Packard alapítója

2001. január 13. 17:19, Szombat
[CNET] Az ismerősei által nagyon barátságosnak és kedvesnek tartott nagytudású mérnök, William Hewlett pénteken 87 éves korában elhunyt. Hewlett egyike volt az amerikai Szilikon Völgy nagy úttörő egyéniségeinek, valamint ő volt az egyik alapítója a világszerte ismert Hewlett-Packard Corporation-nek.

Hewlett, aki még 1938-ban David Packarddal indította el a HP céget, otthonában szerettei körében, álmában, természetes halállal halt meg, nyilatkozta Dave Berman, a HP egyik szóvivője. Carly Fiorona, a cég egyik vezetője szerint William Hewlett egy "nagyszerű és kedves ember" volt. A másik HP alapítótag, Packard 1996-ban 83 éves korában halt meg.


Balra William Hewlett, jobbra David Packard

A HP cég mérnöki agyának tekinthető William Hewlett végig ott volt cége fejlődésénél, látthatta, ahogy a kis garázsból induló, Packarddal együtt alapított vállalkozásuk szép lassan egy több milliárd dolláros forgalmat bonyolító multinacionális céggé nőtte ki magát. A Forbes magazin szerint egyébként Hewlett a leggazdagabb amerikaiak közé tartozott, kilenc milliárdos vagyonával egészen pontosan a huszonhatodik leggazdagabb amerikai ember volt.

A Hewlett által létrehozott és üzemeltetett Hewlett-Packard féle menedzsment stílust a mai napig sokan csodálják, és sok más cég számára jelentett követendő példát. "Úgy hiszem, hogy amire életemben a leginkább büszke lehetek, az az, hogy sikerült elérnem, hogy a Hewlett-Packard cégnél dolgozó összes alkalmazott képes legyen a közös munkára, valamint, hogy az egyre nagyobb nyereségek következtében minden dolgozónk részesült a sikerekben." - nyilatkozta Hewlett, amikor 1987-ben alelnöki pozíciójából nyugdíjba vonult. Egyébként egészen a 70-es évek végéig Hewlett volt a cég elnöke és vezérigazgatója is.


William Hewlett pénteken, 87 éves korában halt meg

Az 1913-ban született William Hewlett 1934-ban New Yorkban szerezte meg az elektromérnöki diplomáját, és ugyanebben az évben végzett Packard is. Az 1938-ban indított közös vállalkozásuknak eleinte nehéz időszakokkal kellett megküzdenie, első sikerüket a Hewlett által tervezett audio oszcillátor jelentette. A második világháború után hamarosan óriási fejlődésnek indult a cég, majd elkezdtek számológépekkel, számítógépekkel és nyomtatókkal is foglalkozni, és a HP a mai napig sikeres vállalkozás maradt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások