A Microsoft új szolgáltatása a Whistlerben

A Microsoft új szolgáltatása a Whistlerben

2001. január 13. 17:36, Szombat
[ZDNET] A Microsoft legfrissebb nyilatkozatai szerint a cég tanult az elmúlt években elkövetett hibáiból, és a Microsoft következő operációs rendszere - mely jelenleg a Whistler kódnevet viseli - az úgynevezett "termékaktivizálási" funkciója révén támadásba lendül a számítógépes kalózok ellen.

A felhasználók, ha minden igaz még ez év folyamán eldönthetik, hogy a Microsoftnak mennyire sikerül betartania az ígéreteit, ugyanis a jelenlegi tervek szerint még idén megjelenik a Whistler, mely az Office 2000-ben már alkalmazott, és sokat által szidott termékaktivizálási szolgáltatás továbbfejlesztett változatát fogja tartalmazni.

Az új Microsoft-"találmány" szerint a termékaktivizálási szolgáltatás keretein belül minden új Microsoft operációs rendszert vásárló felhasználónak aktivizálnia kell majd a terméket. Az aktiválás történhet telefonon, vagy internet keresztül, és bármely úton (normál vásárlás, upgrade verzió, vagy új PC-n előre telepített) beszerzett Windows esetében szükség lesz rá.

Amikor a Microsoft a Windows 2000 utódjának is tekinthető Whistler operációs rendszer újabb béta verzióját várhatóan a következő hónapban leszállítja a bétateszterek részére, akkor majd ezek a teszterek próbálhatják ki először ezt a termékaktivizálás procedúráját. A híradások ennek ellenére arról szóltak, hogy már a héten kiadott Whistler build 2410-ben is benne van ez az új biztonsági megoldás, bár az a build nem teljesen hivatalos, hiszen a szoftver még csak a Beta1 és a Beta2 verzió közötti állapotot tükrözi. Több szakértő egyébként a termékaktivizálási szolgáltatás bejelentése után eléggé szkeptikus hangnemben nyilatkozott a Microsoft legújabb számítógépes kalózok ellen tervezett lépéséről.

Nem a Whistler lesz az egyetlen termékaktivizálási szolgáltatást tartalmazó Microsoft szoftver, hiszen az Office 2000 utódja, vagyis az Office 10, a Visual Studio .Net, és a Visio 10 is el lesz látva ezzel a kérdéses hatékonysággal működő biztonsági megoldással. Hivatalos források szerint a Microsoft még nem döntött az ügyben, hogy a későbbiekben esetleg más cégek is licenszelhetik-e az új biztonsági technológiát, persze az megint más kérdés, hogy egyáltalán lenne-e jelentkező, aki fizetne a szoftveróriásnak egy ilyen szolgáltatás licenszjogaiért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások