Tiszta internetet szeretne az amerikai külügy­miniszter

Tiszta internetet szeretne az amerikai külügy­miniszter

2020. augusztus 8. 07:14, Szombat
A TikTok csak az első lépés volt, hamarosan újabb kínai alkalmazások ellen léphet fel az USA. Pekingnek természetesen nem tetszik a dolog.

Július elején Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az olyan kínai közösségi szoftvereket, mint a TikTok a hiányzó adatvédelem és -biztonság miatt a tengerentúlon be kellene tiltani. Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy amerikai tiltólistára kerül a TikTok. Donald Trump amerikai elnök elárulta, hogy a hétvége során mindenképpen aláírja a teljes tiltásról szóló dekrétumot. Ez most meg is történt: Donald Trump amerikai elnök megtiltott minden ügyletet a TikTok videomegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással, és mindkét cég leányvállalataival. A tiltás 45 napon belül lép életbe, tehát szeptember 15-ig van ideje a Microsoftnak nyélbe ütnie a felvásárlást. Az árat biztosan csökkenti, hogy ha nem áll kötélnek a kínai cég, töredékére fog esni az értéke, hiszen felhasználóinak jórésze amerikai.

A TikTok a washingtoni bejelentés után közölte, hogy megdöbbentette a döntés, és minden jogi lehetőséget ki fog használni, szükség esetén kész bírósághoz fordulni, hogy biztosítsa, hogy a cég és felhasználói méltányos elbánásban részesüljenek. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján "politikai manipulációnak" nevezte a lépést. szerinte az Egyesült Államok "saját önző érdekeit helyezi a piaci szabályozás és a nemzetközi szabályok fölé". A szóvivő úgy vélekedett, hogy a Washington által alkalmazott "önkényes, manipulatív és elnyomó" intézkedések az Egyesült Államok "erkölcsi visszaeséséhez" vezethetnek, ami érdekes kijelentés a Hong Kongot éppen maga alá gyűrő államtól.

De a TikTok elleni fellépés csak a kezdet. Mike Pompeo ugyanis azt közölte, hogy tiszta internetet szeretne kínai befolyás nélkül. A külügyminiszter kiemelte, hogy a kínai anyavállalatok által kínált programok, például a TikTok, a WeChat és más termékek jelentős fenyegetést jelentenek az amerikai állampolgárok személyes adataira. Éppen ezért mindent el akar azért követni, hogy ezeket az alkalmazásokat kizárják az Amerikai Egyesült Államokban elérhető szoftverboltokból.

Az amerikai kormány szeretné azt is elérni, hogy amerikai programokat telepítsenek fel előre a kínai mobilkészülékekre, különösen a Huawei márkájú eszközökre vagy hogy azokra letölthetők legyenek. Pompeo ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy nem akarják, hogy a cégek is bűnösek legyenek a Huawei vagy a Kínai Kommunista Párt ellenőrzési apparátusának emberi jogok elleni jogsértéseiben.

A mostani tervnek további három pontja is van. Ezek a következők: az amerikai állampolgárok érzékeny felhasználói adatait, de akár a koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatos szellemi tulajdonokat se lehessen feldolgozni vagy tárolni a kínai technológiai konszernek, például az Alibaba, a Baidu és a Tencent felhőrendszereiben; a nem megbízható kínai hálózatüzemeltetőket nem szabad összekapcsolni az amerikai távközlési hálózatokkal, mert azok veszélyt jelentenek az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságára, s végül biztosítani kell, hogy Kína ne férhessen hozzá a tenger alatti kábelekhez.



Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások