Tizenéves hackerek sikertelen támadása

Tizenéves hackerek sikertelen támadása

2001. január 16. 02:02, Kedd
[ZDNET] Az FBI (Federal Bureau of Investigation) nyomozói megállapították, hogy egy csoportosulás szilveszterkor veszedelmes és kártékony számítógépes kódokat kívánt bejuttatni több nagyobb webszerverre.

A tizenévesekből és fiatal felnőttekből álló hackerek nemzetközi csoportja azt tervezte, hogy - az ő szavaikkal élve - "tönkretegyék az internetet". Ezt nemrég Los Angelesben hozták nyilvánosságra a szövetségi nyomozók. A híradásokban érdekes módon mindenhol hackereknek nevezik az említett csoportosulás tagjait, pedig szerintem talán inkább a crackerek népes táborába tartoznak, de ez már részletkérdés.

A FBI, vagyis a Szövetségi Nyomozó Hivatal emberei elmondták, hogy több számítógépet, floppy lemezt, CD-ROM-ot, és egyéb számítógépes alkatrészt is lefoglaltak az ügyben, további nyomozási célokra. A nyomozók azt is elmondták, hogy a csoportosulás amerikai tagjai közül eddig még senkit sem tartoztattak le.

Matt McLaughin, az FBI különleges ügynöke azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi hacker-csoport tagjai között volt négy izraeli fiatalember is, akiket már letartoztattak a saját országukban. Az ügynök elmondta, hogy az FBI nyomozói még az elmúlt év folyamán kapcsolatba léptek a Dalnettel, mely egy nemzetközi internetes chat szolgáltató cég. Az említett cég emberei októberben jelezték az FBI-nak, hogy több internetes fiatalember időnként behatol a cég számítógépes rendszereibe, valamint, hogy különböző csevegő csatornákon többször is cyber-terrorista akciókat tervezgettek.

A mindössze tizenhat éves Washington-i Lynnwood nevet viselő egyik gyanúsított korábban saját website-ján azzal hencegett, hogy terveik szerint több kommunikációs hardver működését szabotálni fogják, vagyis hogy szilveszterkor "működésképtelenné teszik az internetet". A tinédzser hacker most azt nyilatkozta a Los Angeles Times riporterének, hogy az egész ügyet nagyon felfújták, és hogy az egész csak azon a hibás cselekedetén alapszik, hogy fel szerette volna hívni magára a barátai figyelmét. Ennek ellenére az FBI szakértői felettébb érdekesnek tartották a fiatalember lefoglalt számítógépén talált dolgokat is.

A fiatalok által tervezett internetes támadás végül nem jött össze, így nem tudható, hogy vajon milyen valós károkat tudtak volna okozni, azonban az FBI nyomozói hangsúlyozták, hogy minden ehhez hasonló cyber-támadást komolyan kell venni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások