Németországban nem lesz aktíválókód?

Németországban nem lesz aktíválókód?

2001. január 17. 02:10, Szerda
[IDG] A Microsoft nem hajlandó nyilatkozni arról a napokban elterjedt hírről, hogy a német Windows Whistler nem fogja tartalmazni a sokat említett aktíválókód-rendszert.

A Financial Times Deutschland (FTD) hasábjain kedden jelent meg a cikk, amely arról szólt, hogy a Whistler német verziójában nem lesz megtalálható az aktíválókód-rendszer. A technológia lényege abban rejlik, hogy a felhasználó az operációs rendszer megvásárlása után kénytelen valamilyen módon kapcsolatba lépni a Microsofttal, hogy a használathoz szükséges kódot megszerezze. Ezáltal megakadályozható, hogy egy adott Windows példányt több számítógépen is fel lehessen használni.

A szoftveróriás azért habozik a német verzió ügyében, mert a német felhasználók idegenkednek az új rendszertől. A Microsoft egyik szóvivője, Tomas Jensen, akire a cikkben hivatkozás található, tagadja, hogy a cég döntött volna a kérdésben.

"Én semmit nem mondtam senkinek az üggyel kapcsolatban.", mondta Jensen. "Én mindössze annyit mondtam, hogy mi itt Németországban a többi országnál negatívabban fogadtuk a hírt. Mint mondtam, nem született még döntés az ügyben."

A Financial Times Deutschland riportere, Herry Lübberstedt ellenben azt állítja, hogy a cikkjében leírtak pontosan így hangzottak el Jensentől.

A Whistler jelenleg még bétaállapotban van, de a Microsoft elmondása szerint még az éven a boltokba kerül a teljes verzió. A majdani aktíválás során a regisztrálás után a felhasználó egy olyan kódot kap, amivel csak az adott számítógépen használható az operációs rendszer azon példánya, megakadályozva a szoftver illegális használatát.

A társaság többek között azért kíván nagyobb súlyt fektetni a kalózmásolatok számának csökkentésére, mert egyre kisebb kereslet mutatkozik az új operációs rendszerei iránt, és a bevételkiesést a cég csak így tudja kompenzálni. A keresletcsökkenést a Linux térhódítása, a PC-piac növekedési ütemének csökkenése, valamint az egyre újabb Windows-változatok fokozatosan ritkuló újításai okozzák.

A Whistlerben lévő aktíválókód már az Office 2000 egyes változataiban is megtalálható, és már alkalmazásban van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások