Alacsony költség mellett magas adatátviteli sebességet nyújt a 6G

Alacsony költség mellett magas adatátviteli sebességet nyújt a 6G

2020. szeptember 23. 16:54, Szerda
Miközben a világ még csak most áll át az 5G-re, a háttérben már gőzerővel zajlik a következő generációs szabvány kidolgozása.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) által kifejlesztett koncepció alacsony költségek mellett magas adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A szakemberek az eddigi tesztek során a legnagyobb adatátviteli sebességet érték el a terahertzes kommunikációban.

A jövőbeli 6G-hálózatok sok kis méretű adóból fognak állni. Christian Koos, a KIT professzora ezt azzal indokolta, hogy így lehet sok embert kiszolgálni és ezzel párhuzamosan nagy adatmennyiségeket is viszonylag gyorsan továbbítani. Ahhoz, hogy a kis méretű adók vezeték nélkül összeköthetők legyenek, a kutatók terahertzes frekvenciák használatát tervezik.

A KIT munkatársai most egy újszerű koncepcióval álltak elő, amelynek segítségével megvalósítható egy egyszerű és olcsó terahertzes vevőegység. Az eszköz egyetlen diódából áll és azt egészíti ki a különleges jelfeldolgozó eljárás. A kísérletekből kiderült, hogy ilyen módon 0,3 THz-en 115 Gbps-os adatátvitel valósítható meg 110 méteres távolságra.

A 6G legnagyobb előnyeit a nagyobb adatátvitel, a rövidebb késleltetési idők és a nagyobb sűrűséggel telepíthető végfelhasználói eszközök jelentik. Emellett a szabványba integrálják a mesterséges intelligenciát azért, hogy a segítségével koordinálhatók legyenek például a dolgok internete készülékek vagy az autonóm járművek.

A kínai illetékesek már 2018 novemberében megkezdték a 6G kidolgozásának előkészítését. Tavaly júniusban a Samsung vezetői is a 6G-n gondolkoztak, míg Dél-Korea a szabvány megvalósíthatóságát tanulmányozta. A Samsung júliusban úgy vélte, hogy 10 éven belül jöhet a 6G.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások