3200 megapixeles fotókat készít a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe

3200 megapixeles fotókat készít a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe

2020. szeptember 11. 11:21, Péntek
A készüléket az új állomáshelyén jövőre szerelhetik fel.

A SLAC National Accelerator Laboratory kutatói kifejlesztették a világ legnagyobb digitális fényképezőgépét, amelyet a Chilében található Rubin obszervatóriumban fognak felszerelni és a távoli galaxisokkal kapcsolatos új ismeretek szerzésében segíthet majd. Az amerikai energiaügyi minisztérium munkatársai már tesztelték is a berendezést, amellyel 3200 megapixeles képek készíthetők. Az egyes felvételek megalkotását 189 szenzor teszi lehetővé. Az érzékelőket egy két láb széles felületen helyezték el és mindegyik legfeljebb 16 megapixeles fotót rögzíthet.

Az új kamera egy évtizeden keresztül panorámaképeket fog készíteni a déli égboltról, körülbelül 20 milliárd galaxisról és a rögzített adatok a Rubin Observatory Legacy Survey of Space and Time (LSST) rendszerbe fognak befolyni.

A készülék várhatóan 2021 közepére készül el teljesen és akkora méretű lesz, mint egy terepjáró. A munka részeként még hátravan az objektívek és a szűrőcserélő rendszer beszerelése. Azt már most tudni lehet, hogy a berendezés minden bizonnyal a világ legnagyobb optikai lencséjét tartalmazza majd. Az első lencse átmérője 1,57 méter, a másodiké 1,2 méter, míg a harmadiké 72 centiméter. A felbontás akkora, hogy 15 mérföld távolságból felismerhető egy golflabda. A program 168 millió dollárba került.

JoAnne Hewett, az SLAC kutatási vezetője kiemelte, hogy nagyon izgalmas, hogy a kamera hamarosan elkészül és büszkék arra, hogy központi szerepet játszhatnak a Rubin obszervatórium kulcselemének a megépítésében. Ez egy olyan mérföldkő, amely egy nagy lépéssel közelebb viszi az embereket az univerzum alapvető kérdéseinek a kutatásához.

Az új készülék többek között abban segíthet a tudósoknak, hogy megértsék, hogy az idők folyamán hogyan alakultak ki a galaxisok, emellett lehetővé teszi a sötét anyaggal és a sötét energiával kapcsolatos modellek tesztelését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások