Az IBM-é a világ leggyorsabb Linux-os gépe

Az IBM-é a világ leggyorsabb Linux-os gépe

2001. január 17. 21:57, Szerda
A Big Blue-nak is becézett IBM és az NCSA (National Center for Supercomputing Applications), vagyis az Egyesült Államokban található Nemzeti Szuperszámítógépes Program Központ közösen azon dolgoznak, hogy létrehozzák a világ leggyorsabb Linux operációs rendszerrel működő szuperszámítógépét.

A két cég hamarosan két olyan Linux-os clustert fog létrehozni, melyek több mint hatszáz (!) darab xSeries eServert fognak tartalmazni, amelyeken Linux és Myricom Myrinet cluster hálózati szoftverek fognak futni. Mivel manapság világszerte egyre nagyobb igény van a lehetőleg minél gyorsabb szuperszámítógépekre, nem meglepő, hogy az IBM és az NCSA most egy ilyen óriási teljesítményű Linux-os gép összeállítására készül az amerikai, Illinois-i Egyetemen. Az IBM Global Service az első clustert már a következő hónapban üzembe helyezi, melynek több száz olyan vékony IBM eServer x330-as számítógép jelenti az alapját, melyek mindegyikében két darab, 1 GHz-es frekvencián üzemelő Pentium III-as processzor fog üzemelni, míg az operációs rendszer szerepét a Red Hat Linux fogja betölteni.

Az idei nyár folyamán telepítendő második cluster-en már Turbolinux lesz telepítve, és ez azon szerverek egyik első képviselője lesz majd, melyekben már az Intel újgenerációs, 64 bites Itanium processzorai fognak működni. Az IBM mostani partnere, az NCSA egyébként partnerkapcsolatban áll a hasonló rövidítéssel rendelkező National Computational Science Alliance-szel, mely szövetségnek nem titkolt célja, hogy a világot a 21. században minél jobb és megbízhatóbb szuperszámítógépekkel lássák el. Jelenleg egyébként ez az együttműködési szövetség több mint ötven egyetemi, kormányzati és ipari partnercéggel rendelkezik.

A mostani NCSA-val közös szuperszámítógép-üzembehelyezés az IBM-nek korántsem az első ilyen lépése, hiszen például a tavalyi év folyamán a LosLobos szuperszámítógép projekt keretében az Új-Mexikó-i Albuquerque High Performance Computing Center részére szereltek össze egy 512 node-os clustert. A LosLobos egyébként 256 darab IBM Netfinity PC szerverből áll, és ugyancsak Linux-ot használ operációs rendszerként. A 375 gigaflops-os csúcsteljesítményre képes szuperszámítógép a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit tartalmazó top500-as listán, mint a leggyorsabb Linux-os cluster szerepel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások