Megbízhatóbb információkat szállítana a Google keresője

Megbízhatóbb információkat szállítana a Google keresője

2020. szeptember 12. 11:49, Szombat
Az óriáscég szeretne jelentősen javítani a szolgáltatásán.

Pandu Nayak, a Google keresésért felelős alelnöke és Danny Sullivan, a társaság keresésért felelős munkatársa egyaránt arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy komoly változások várhatók a szolgáltatásban. A módosítások célja az, hogy a kereső a jövőben a fontos témákkal (koronavírus-járvány, amerikai választások, természeti katasztrófák stb.) kapcsolatban az eddigieknél megbízhatóbb információkat szállítson. Azért, hogy ez megvalósulhasson a vállalat szigorúbb minőség-ellenőrzésnek fogja alávetni a keresési eredményeket.

Amint kiderült, a változások mindenekelőtt azokat a tartalmakat érintik, amelyek a keresési találati oldal kiemelt részein találhatók. Az utóbbiak közé tartozik a ténypanel, amely mindig akkor jelenik meg, ha a kereső felismer a kutatás alapján egy személyt, helyet vagy más objektumot. Továbbá a megjelenített eredményekre és az automatikus kiegészítés funkcióra eleve meghatározott irányelvek vonatkoznak. Erre David Graff, a Google menedzsere világított rá.

Pandu Nayak hangsúlyozta, hogy a felhasználóknak tudniuk kell, hogy bízhatnak a kapott találatokban. Ebben az időszakban mindennél fontosabb a megbízható információkhoz való hozzáférés. A konszern ebben a folyamatban több mint 10 000 szakemberre támaszkodik, az ő feladatuk az eredmények minősítése. Ez a tevékenység azonban nincs közvetlen hatással a felhasználóknak szállított találatokra, viszont elősegíti, hogy a Google algoritmusainak segítségével tanított mesterséges intelligencia tanulhasson. A fejlesztők elsősorban az olyan témákra összpontosítanak, mint a pénzügyek és az egészség.

Graff ugyanakkor megjegyezte, hogy a hagyományos keresési eredmények listájára az irányelvek nem vonatkoznak. A ténypanel esetében pedig egy különleges program gondoskodik arról, hogy a keresési találatok közé ne kerülhessenek álhírek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások