Olcsó RDRAM a Samsungtól

Olcsó RDRAM a Samsungtól

2001. január 18. 16:28, Csütörtök
A Samsung, mint a világ vezető Rambus DRAM gyártója, érdekelt ezen memóriák elterjedésében. Az RDRAM elterjedését a Rambus-unszimpátián kívül az ilyen típusú memóriák meglehetősen magas ára gátolja. A Samsung most ez utóbbin szeretne változtatni.

A Samsung Electronics Co. szerdán jelentette be, hogy új gyártási technológiát alkalmazva jelentősen csökkenteni tudja majd a közeljövőben az RDRAM modulok árát. A cég a jövőben egyszerűsített memóriachip-arhitektúrát fog alkalmazni, ami 5%-kal kisebb chipek előállítását teszi lehetővé. Köztudott, hogy a chipek helyigénye nagymértékben befolyásolja az előállítási költségeket, így ez az 5%-os csökkenés jelentős megtakarítást jelenthet.

Az új Rambus DRAM 4 bankos konfigurációban lát napvilágot az eddigi 32 bank helyett, közölte a dél-koreai memóriagyártó. Az új 256 megabites Rambus chipek készen állnak a gyártásra, a manapság általánosnak mondható .17 mikronos technológiával, mondta a Samsung. A cég elmondása szerint az új chipek előállítási költsége mintegy 20%-kal lesz alacsonyabb, mint az eddigi típusoké. Az elfogadható árú RDRAM tömegtermelése várhatóan az év második felében kezdődik el.

A Samsung saját elmondása alapján a világ RDRAM piacának felét tudhatja magáénak, ami nem kis teljesítmény az egyébként rendkívül sikeres évet zárt óriáscégtől. A koreai társaság tervei szerint az éven 250-300 millió RDRAM chipet fognak leszállítani.

A cég szerint az RDRAM ára az SDRAM-nál kétszer-háromszor magasabb, ami jelentősen behatárolja az alkalmazási területeket, és a Samsung ezen a magas áron próbál mostani lépésével csökkenteni, amennyit lehet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások