Okostele­fonról működtethető okosruha

Okostele­fonról működtethető okosruha

2020. október 5. 17:16, Hétfő
Az új fejlesztés elsősorban a sportolóknak nyújthat hatékony segítséget.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói megalkottak egy olyan okosruhát, amely akkumulátor helyett az okostelefontól kapja a működéséhez szükséges energiát. A ruha elsősorban atléták számára készült, a beépített szenzorok fiziológiai adatokat gyűjtenek a sportolók testtartásával, futásával és járásával kapcsolatban. A kifejlesztett rendszer segíthet számukra abban, hogy egyrészt javítsanak a teljesítményükön, másrészt pedig képesek legyenek elkerülni a sérüléseket. Emellett lehetőség nyílhat további klinikai alkalmazásokra is.

A ruha ideálisan kiegészítheti a csupán a test bizonyos pontjairól korlátozottan adatokat gyűjtő és szállító fitneszkarkötőket, valamint a testtartást és a mozgást vizsgáló összetettebb klinikai rendszereket. Jon Ho professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Egészségügyi Innovációs és Technológiai Intézetének munkatársa és kollégái a fejlesztésükkel a meglévő megoldások közötti űrt szerették volna kitölteni, s biztosítani akarták, hogy a fiziológiai információk akár a sportpályákról is összegyűjthetők legyenek.


A ruha aktuális prototípusa egyszerre legfeljebb hat szenzort tud üzemeltetni és azok adatait összegyűjteni. A rendszer olyan információkat is gyűjthet, mint a testhőmérséklet, de a legfontosabb funkciója, hogy képes pontosan megállapítani a gerincoszlop helyét. Eddig pont ennek a valós idejű meghatározása volt rendkívül nehéz feladat. Az adatok birtokában optimálissá tehető egy atléta testtartása, ezáltal csökkenthető a sérülésveszély.

A közeljövőben a cél az új szenzorok megalkotása, hogy még több adatot lehessen gyűjteni és ennek köszönhetően hatékonyabbá lehessen tenni a sportolók edzéseit. De a ruha alkalmas lehet a gerincproblémák felderítésére vagy a hosszú távú egészségügyi ellenőrzések lefolytatására is. Ho rámutatott, hogy a megoldás előnye, hogy a legtöbb korszerű okostelefonnal együtt tud működni, s a készülékek egyszerre szolgálnak áramforrásként és a szenzoradatokat megjelenítő képernyőkként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások