Az 5G megzavarhatja az időjárás-előrejelzést

Az 5G megzavarhatja az időjárás-előrejelzést

2020. október 4. 14:14, Vasárnap
A szabvány közel sem számít áldásnak minden ágazatban: A rádióhullámok befolyásolhatják a páratartalom-mérést végző eszközöket, és a hatásukat a jelenlegi modellek nem veszik figyelembe.

Az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok ugyan megkönnyítik a meteorológiai adatok továbbítását, de ezzel párhuzamosan a szakértők egy része attól tart, hogy negatívan hathat az időjárás-előrejelzésekre és azok pontosságára. A Rutgers Egyetem munkatársai által készített tanulmány alátámasztotta a szkeptikus szakemberek kétségeit.

Mohammad Yousefvand, a tanulmány készítője és a kollégái kiderítették, hogy az 5G-hálózatok "összezavart" vagy "eltévedt" rádióhullámai az időjárási műholdak frekvenciasávjaiba kerülhetnek és ott komoly zavarokat okozhatnak. Az érintett készülékek fedélzeti szenzorai általában a Föld légkörének páratartalmát mérik. Az utóbbi értékek többek között amiatt fontosak, mert segítenek előrejelezni az egyes régiókban lehulló eső mennyiségét.

Narayan B. Mandayam, a Rutgers Egyetem Vezeték nélküli Információhálózati Laboratóriumának professzora közölte, hogy ez az első ilyen jellegű tanulmány a kérdésben, amely az 5G szabványnak az időjárás-előrejelzésre gyakorolt hatásait vizsgálja és a tapasztalataik azt támasztották alá, hogy az új hálózatok hatással lehetnek az előrejelzések pontosságára.

Mandayam és a csapata szimulációkat használt annak kiderítésére, hogy volt-e összefüggés az 5G-adók és korábbi, szupertornádóval kapcsolatos prognózisok között. Az eredmények azt mutatták, hogy már csekély mennyiségű rádióhullám is jelentős mértékben meghamisította az eső mennyiségével és a felszín hőmérsékletével kapcsolatos előrejelzéseket. A tudós hangsúlyozta, hogy ugyan lehet azt mondani, hogy ezeknek a hibáknak a hatása nem meghatározó, de a jelenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni és mindenképpen kellene valamit tenni azért, hogy ezeket az értékhamisításokat minimálisra lehessen csökkenteni vagy teljesen meg lehessen akadályozni.

Fontos lenne többek között az antennatechnika fejlesztése és az időjárás-előrejelzéseket készítő algoritmusok módosítása úgy, hogy számoljanak a félrevezető 5G-hullámokkal és azok hatásaival. Így a prognózisok készítésekor az utóbbiakat is figyelembe lehetne venni és pontosabb előrejelzéseket lehetne kiadni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások