Internetről letölthető filmek

Internetről letölthető filmek

2001. január 19. 19:10, Péntek
[CNet] Az egyik nagy hollywoodi filmstúdió a következő héten indítja be kísérleti projektjét, melynek keretein belül több teljes mozifilm lesz letölthető az Internetről.

A projekt egészen pontosan január 22.-én indul. A Miramax elsőként 1999-es kiadású filmjét, (angol címén) a "Guinevere"-t teszi az Interneten keresztül is hozzáférhetővé. A film főbb szerepeiben Sarah Polley és Stephen Rea játszanak. A letöltés ára 3.49 dollár lesz, mely összegért 24 órás időtartamra kapjuk meg a film lejátszásának a jogát. Az 500 Megabájtos fájl körülbelül 30 perc alatt letölthető nagysebességű adatkapcsolaton keresztül.

A nagy filmstúdiók jelenleg egy olyan Internetes stratégia kidolgozásán törik a fejüket, mellyel csökkenthetnék a Napsterhez hasonló programok befolyását, azaz visszaszoríthatnák az Internetes kalózkodást. Addig, amíg megszületik a megfelelő megoldás, Hollywood igyekszik kemény kézzel fellépni minden fenyegető tényezővel szemben. Tavaly például a stúdióknak sikerült bezáratniuk a Scour.com kikötőt, melyen keresztül digitalizált filmeket lehetett letölteni.

A stúdiók korábban már végeztek hasonló kísérleteket, például direkt az Internet számára készítettek rövid- és animációs filmeket, de ezek a próbálkozások sorra megbuktak. A kérdés a stúdiók számára továbbra is megválaszolatlan: hogyan tudják kihasználni az új technológiában rejlő lehetőségeket, úgy, hogy közben megvédjék jogaikat?

A Miramax Films még 2000. áprilisában állapodott meg a SightSound.com kikötővel. A SightSound.com-on keresztül összesen 12 mozifilmet tölthetünk majd le a hálóról. Az összeállítás annak a kísérletnek a része, melynek célja, hogy kiderítse, hogyan reagálnak a vásárlók a hasonló megoldásokra.

A SightSound.com a filmek védelemmel való ellátásáért és betömörítéséért felel. A Microsoft technikai megoldásának köszönhetően a digitális filmek teljes képernyős formátumban kerülnek fel az Internetre, közel DVD minőségben. A 24 óra lejártával a letöltött filmet többször nem lehet megtekinteni, a másolatok szintén nem lesznek lejátszhatóak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások